Ciasto Potrójna truskawka z galaretką i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Nic bardziej idealnego na upalne dni.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt: 3 duże jaja, 6 łyżek cukru, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej

    Galaretka truskawkowa: 1,5 kg truskawek, 2 łyżki cukru pudru, 4 galaretki truskawkowe, opcjonalnie dodatkowo żelatyna gdyby za słabo tężała cała masa (4 łyżeczki rozpuszczone w odrobinie wody)

    Bita śmietana: 2 duże opakowania śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 galaretki truskawkowe, opcjonalnie dodatkowo żelatyna gdyby za słabo tężała cała masa (4 łyżeczki rozpuszczone w odrobinie wody)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto potrójna truskawka z galaretką i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i nadal miksujemy. Kiedy masa nabierze błyszczącego koloru dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy. Na sam koniec dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką, tak żeby wbite powietrze nam nie uciekło. Pieczemy 20 min w 175 stopniach.
  • 2. Galaretka truskawkowa:

    Szypułki usuwamy z truskawek, następnie delikatnie płuczemy je wodą i odstawiamy do odsączenia się wody. Następnie truskawki przekładamy do miski/garnka/wysokiego naczynia i blendujemy je na mus razem z cukrem pudrem. Cztery galaretki truskawkowe rozrabiamy w 300ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Zimną galaretkę wlewamy do musu z truskawek, i wstawiamy do lodówki, aby zaczęła tężeć.
  • 3. Bita śmietana:

    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, w połowie ubijania kiedy śmietana zaczyna gęstniej ale jest jeszcze lejąca, dodajemy cukier puder i chłodną galaretkę ( 2 galaretki rozprowadzamy w około 300ml gorącej wody) Całość ubijamy aż zacznie bita śmietana gęstnieć
  • 4. Na upieczony i wystudzony biszkopt, wykładamy cienką warstwę bitej śmietany, na to układamy pół kg oczyszczonych truskawek, całość zalewamy delikatnie musem truskawkowym, który lekko stężał (najlepiej chochlą) aż do zakrycia truskawek, na wierzch wykładamy pozostałą część bitej śmietany. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować