drożdżówki z dżemem polane lukrem

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Słodko kwaśne, a takie pyszne.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 100 g świeżych drożdży,
    1 szklanka letniego mleka,
    2 łyżki cukru brązowego,
    3 szklanki mąki pszennej,
    2 jaja w temp. pokojowej,
    około 150 g roztopionego i chłodnego masła,
    dowolny dżem,
    lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Drożdżówki z dżemem polane lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZACZYN - 100 g świeżych drożdży, 1 szklanka letniego mleka, 2 łyżki cukru brązowego, 2 łyżki mąki pszennej - do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier oraz mąkę. Całość mieszamy aż powstanie nam jednolita masa, którą w dużej misce odstawiamy najlepiej w ciepłe miejsce, na około 20 min. (po tym czasie zaczyn powiększy się kilkukrotnie, i zrobi się spieniony przypominający "galaretę")
  • 2. CIASTO - do gotowego zaczynu, dodajemy około 2,5 szklanki mąki, 2 jajka oraz masło. Ciasto zagniatamy do momentu aż nie będzie kleiło się nam do ręki. Jeżeli ciasto się będzie kleiło dodajemy 0,5 szklanki mąki, które nam pozostało. Tak przygotowane ciasto, odkładamy na 30 min do 1h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu, ciasto powinno się 2 lub 3 razy powiększyć swoją objętość. Takie ciasto uderzamy 2-3 razy palcem aż opadnie. Blat lub stół oprószamy mąką, i delikatnie z miski wykładamy wyrośnięte ciasto. Ciasto można rozwałkować, bądź delikatnie rękoma rozprowadzić do uzyskania większego prostokąta. Na taki placek wykładamy dżem (u mnie brzoskwiniowy wymieszany z konfiturą truskawkową) zostawiając 1cm marginesu z każdej strony. Brzegi placka zawijamy do środka, a następnie zwijamy roladę - nie rozrywając jej. Zwiniętą roladę można lekko rozciągnąć i dociskać, aby dżem nie wypływał. Tak gotową roladę kroimy na na 9 szerokich pasków, bądź cięższe przez co wyjdzie więcej drożdżówek. Pokrojone ciasto, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, i ostawiamy znowu w ciepłe miejsce na około 40 min, aby drożdżówki nam wyrosły. W między czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Drożdżówki pieczemy 20 min do uzyskania złotego koloru. Całkowicie wystudzone drożdżówki dekorujemy lukrem
  • 3. LUKIER - cukier puder (1 szklanka) mieszamy z sokiem z cytryny. Sok dodajemy stopniowo, do uzyskania jednolitej masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować