Potrawka z karkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy kroimy w kawałeczki , wkładamy do miski. Olej mieszamy z przyprawą do gyrosa - ja dałam pół opakowania bo lubię delikatnie ale możecie dac więcej. Dokładnie mieszamy wszystko z mięsem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wszystko z marynatą wrzucamy na patelnię i chwilę podsmażamy na średnim ogniu. Kiedy mięso będzie się smażyć , pora i obranego selera kroimy w cienkie półplasterki . Wrzucamy do mięsa i podlewamy rosołem . Dusimy na wolnym ogniu do miękkości, pamiętając ,żeby co jakiś czas zamieszać i dolewać partiami rosół. Kiedy mięsko będzie "dochodzić" dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeże zioła, sól, pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy patelnię lub garnek z ognia i trzymamy jeszcze z 15 -20 min. po przykryciem.
Komentarze