Kapusta pekińska to jedno z moich ulubionych warzyw. Lubimy kapustę w sałatkach jak i w innych daniach np. w takiej potrawce. Może to być samodzielne danie, albo połączone z ryżem, pieczywem, pieczonym mięsem.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
6 ząbków czosnku
olej rzepakowy do smażenia
2 duże pomidory malinowe
6 liści kapusty pekińskiej
cukinia
2 łyżki imbiru marynowanego + 2 łyżki sosu
mały pęczek cebuli dymki
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki zimnej wody
pieprz młotkowany z kolendrą
sól do smaku
Potrawka warzywna z kapustą pekińską i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę umyć i osuszyć. Z liści wyciąć grubsze części i pokroić w kwadraty 2x2 cm. Pozostałą część kapusty pokroić w paski. Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. Pokroić w ósemki. Umytą cukinię pokroić w talarki. Czosnek posiekać w kostkę.
W rondlu rozgrzać dwie łyżki oleju rzepakowego. Dodać czosnek i chwilę smażyć na wolnym ogniu. Dodać pomidory, a następnie pokrojone grube części kapusty i cukinię. Dusić pod przykryciem. Dodać sos sojowy, imbir pokrojony ( jeśli jest taka potrzeba) i sos ze słoiczka. Dodać pozostałą część kapusty i w dalszym ciągu dusić. Teraz pokrojoną dymkę. Odłożyć 3 łyżki szczypioru do posypania potrawy na talerzu. Wszystko ładnie mieszać i dusić. Potrawę zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej w zimniej wodzie. Jeszcze dodać pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku.
Smacznego.
Komentarze