Potrawka warzywna z kapustą pekińską i cukinią

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kapusta pekińska to jedno z moich ulubionych warzyw. Lubimy kapustę w sałatkach jak i w innych daniach np. w takiej potrawce. Może to być samodzielne danie, albo połączone z ryżem, pieczywem, pieczonym mięsem.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 ząbków czosnku
    olej rzepakowy do smażenia
    2 duże pomidory malinowe
    6 liści kapusty pekińskiej
    cukinia
    2 łyżki imbiru marynowanego + 2 łyżki sosu
    mały pęczek cebuli dymki
    2 łyżki sosu sojowego
    łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki zimnej wody
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sosy Potrawka Dodatki

Potrawka warzywna z kapustą pekińską i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę umyć i osuszyć. Z liści wyciąć grubsze części i pokroić w kwadraty 2x2 cm. Pozostałą część kapusty pokroić w paski. Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. Pokroić w ósemki. Umytą cukinię pokroić w talarki. Czosnek posiekać w kostkę.
    W rondlu rozgrzać dwie łyżki oleju rzepakowego. Dodać czosnek i chwilę smażyć na wolnym ogniu. Dodać pomidory, a następnie pokrojone grube części kapusty i cukinię. Dusić pod przykryciem. Dodać sos sojowy, imbir pokrojony ( jeśli jest taka potrzeba) i sos ze słoiczka. Dodać pozostałą część kapusty i w dalszym ciągu dusić. Teraz pokrojoną dymkę. Odłożyć 3 łyżki szczypioru do posypania potrawy na talerzu. Wszystko ładnie mieszać i dusić. Potrawę zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej w zimniej wodzie. Jeszcze dodać pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować