Porzeczkowiec kajmakowo-brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto zrobiłam wedle własnej fantazji. Połączyłam w nim moje ulubione smaki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • * 1 opakowanie ciasteczek owsianych
    * 1 i 1/3 kostki masła
    * 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ok. 200 ml
    * 1 szklanka soku z brzoskwiń
    * 2 budynie waniliowe
    * 3/4 szklanki wody
    * 4 żółtka
    * 3 - 4 łyżki cukru
    * 1 duże opakowanie herbatników kakaowych
    * 1 małe opakowanie herbatników jasnych
    * 300 ml śmietanki 30%
    * czekolada mleczna albo deserowa do dekoracji
    * masa kajmakowa o smaku waniliowym 460 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak

Porzeczkowiec kajmakowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka owsiane rozdrobiłam za pomocą blendera. 1/3 kostki masła rozpuściłam i wymieszałam z rozkruszonymi ciasteczkami.
    Wyłożyłam do blachy wyłożonej wcześniej pergaminem do pieczenia i piekłam 20 minut w 180 stopniach.
    Odlałam sok z brzoskwiń i nastawiłam na gotowanie. W 3/4 szklanki wody roztrzepałam żółtka, 2 budynie i cukier.
    Wlewałam strużką do gotującego się soku energicznie przy tym mieszając, by nie powstały grudki w budyniu.
    Odstawiłam do ostygnięcia.
    Masło rozwierciłam i dodawałam małymi porcjami budyń.
    Kiedy masa była już gotowa wyłożyłam ją na wcześniej upieczony i wystudzony spód ciasteczkowy.
    Na masę budyniową wyłożyłam herbatniki kakaowe a na nie masę kajmakową.
    Na masę kajmakową wyłożyłam herbatniki jasne a na nie dżem porzeczkowy. Na dżem zaś wyłożyłam herbatniki ciemne.
    Ubiłam śmietankę 30 % i tym zakończyłam przekładanie ciasta.
    Ozdobiłam startą czekoladą i wstawiłam do lodówki.

Porady

Do masy budyniowej na bazie soku brzoskwiniowego można dodać pokrojone drobno brzoskwinie. Do zrobienia tej masy użyłam soku brzoskwiniowego z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować