Biszkopt przełożony kremem serowym, z warstwą bitej śmietany oraz dżemem z czarnej porzeczki, która nadaje całego smaku ciastu idealnie pasuje na k3ażdą okazję.
45 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm
4 jajka,
1 budyń czekoladowy,
½ szkl. cukru,
1 łyżka kakao,
2 czubate łyżki mąki tortowej ,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem serowy:
150 g masła,
300 g serka president naturalny,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki cukru pudru
1.Ciasto:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. (Można dodatkowo nasączyć).
Krem serowy:
Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy cukier waniliowy i puder, a następnie po łyżce serka, aż uzyskamy jednolitą masę.
Bita śmietana:
Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości wrzącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie przestudzoną żelatynę.
Ciasto smarujemy kremem serowym, układamy drugi blat uprzednio posmarowany dżemem (kładziemy dżemem do kremu serowego), smarujemy z drugiej strony dżemem, wykładamy bitą śmietanę, wyrównujemy, posypujemy posiekaną czekoladą. Chłodzimy kilka godzin w lodówce przed podaniem.
Komentarze