1.3/4 szklanki oleju, pół szklanki wody oraz szklankę cukru i 5 łyżeczek kakao zagotować w garnuszku do momentu rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
5 białek ubić na sztywną pianę, dodać pół szklanki cukru i dalej ubijać. Dodać 5 żółtek i ubijać do powstania kremowej pianki.
Wlać wystudzoną mieszankę i zmiksować na wolnych obrotach miksera do połączenia składników.
Dodać mąkę z proszkiem i sodą i delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać ciasto do formy i wyrównać.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut (do suchego patyczka). Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy i przekroić ostrym nożem na 2 kakaowe blaty.
Przygotować krem. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Dodać mascarpone i zmiksować na niskich obrotach miksera (nie za długo, tylko do połączenia składników).
W blaszce, na papierze do pieczenia, ułożyć pierwszy blat ciasta. Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny. Rozsmarować dżem z czarnej porzeczki, a na to wyłożyć krem mascarpone. Przykryć drugim blatem ciasta, również nasączyć go wodą z sokiem z cytryny, nałożyć warstwę dżemu i kremu.
Na tarce o małych oczkach zetrzeć gorzką czekoladę i posypać wierzch ciasta.
Komentarze