Porzeczkowiec

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne ciasto, które rozpływa się w ustach

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kakaowe blaty:

    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    pół szklanki wody
    1,5 szklanki cukru
    5 płaskich łyżek kakao
    5 jajek
    1,5 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Krem:

    400 ml śmietany 30%
    500 g serka mascarpone
    4-5 łyżek cukru pudru

    Dodatkowo:

    gorzka czekolada
    2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dżemy

Porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3/4 szklanki oleju, pół szklanki wody oraz szklankę cukru i 5 łyżeczek kakao zagotować w garnuszku do momentu rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.

    5 białek ubić na sztywną pianę, dodać pół szklanki cukru i dalej ubijać. Dodać 5 żółtek i ubijać do powstania kremowej pianki.

    Wlać wystudzoną mieszankę i zmiksować na wolnych obrotach miksera do połączenia składników.

    Dodać mąkę z proszkiem i sodą i delikatnie wymieszać.

    Formę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać ciasto do formy i wyrównać.

    Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut (do suchego patyczka). Wystudzić w uchylonym piekarniku.

    Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy i przekroić ostrym nożem na 2 kakaowe blaty.

    Przygotować krem. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Dodać mascarpone i zmiksować na niskich obrotach miksera (nie za długo, tylko do połączenia składników).

    W blaszce, na papierze do pieczenia, ułożyć pierwszy blat ciasta. Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny. Rozsmarować dżem z czarnej porzeczki, a na to wyłożyć krem mascarpone. Przykryć drugim blatem ciasta, również nasączyć go wodą z sokiem z cytryny, nałożyć warstwę dżemu i kremu.

    Na tarce o małych oczkach zetrzeć gorzką czekoladę i posypać wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada Kakao Mascarpone Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować