Wyśmienity Porzeczkowiec

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Słodko-kwaśne ciasto które posmakuje naprawdę każdemu. Wilgotne, kakaowe blaty nasączone nalewką z czarnej porzeczki, kremowa naturalna masa maślana i śmietankowa oraz smak czarnej porzeczki w dżemie ... kto nie pokocha takiego połączenia;-) To jest idealne ciasto imieninowe dla fanów nalewki z czarnej porzeczki i dzieci które kochają serki naturalne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na kakaowe blayt:
    - 3/4 szklanki oleju rzepakowego
    - pół szklanki wody
    - 1 szklanka cukru
    - 5 łyżek kakao (płaskich)
    - 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
    - pół szklanki drobnego cukru do wypieków
    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Krem z serka naturalnego:
    -200 g masła
    -500 g serka śmietankowego naturalnego z Piątnicy (Twój smak)
    -ok. 5 łyżek cukru pudru

    Krem śmietankowy:
    -500 ml śmietany kremówki 36%
    -2 łyżki cukru pudru
    -4 pełne łyżki serka mascarpone

    Dodatkowo: nalewka do nasączenia ( niekoniecznie) , gorzka czekolada i opakowanie suszonej czarnej porzeczki
    2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Wyśmienity porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kakaowe blaty:
    Olej, wode, cukier i kakao umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.
    Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką.
    Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać.
    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do formy ciasto.
    Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
    Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.

    Krem z serka naturalnego:
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Masło utrzeć z cukrem w misie miksera do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać serek, porcjami, cały czas miksując.

    Krem śmietankowy:
    Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.
    Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, krem może się zwarzyć.

    Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć nalewką. Blat posmarować 1 dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę z serka naturalnego, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą nalewki i posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać i starkować czekoladę.
    Wierzch można posypać suszonymi owocami czarnej porzeczki lub gdy impreza jest dla dorosłych owocami z nalewki dla podkręcenia smaku. Schłodzić.Po schłodzeniu ciasto pokroić w kwadraty i podawać.
    Przechowywać w lodówce.
    SMACZNEGOO.....;-)

Porady

Ciasto jest mocno wilgotne nawet bez nasączania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czarna porzeczka Kakao Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować