Wyśmienity Porzeczkowiec

  • wyświetlono: 583 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Słodko-kwaśne ciasto które posmakuje naprawdę każdemu. Wilgotne, kakaowe blaty nasączone nalewką z czarnej porzeczki, kremowa naturalna masa maślana i śmietankowa oraz smak czarnej porzeczki w dżemie ... kto nie pokocha takiego połączenia;-) To jest idealne ciasto imieninowe dla fanów nalewki z czarnej porzeczki i dzieci które kochają serki naturalne.

masza got
  • 25 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki na kakaowe blayt:
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- pół szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek kakao (płaskich)
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem z serka naturalnego:
-200 g masła
-500 g serka śmietankowego naturalnego z Piątnicy (Twój smak)
-ok. 5 łyżek cukru pudru

Krem śmietankowy:
-500 ml śmietany kremówki 36%
-2 łyżki cukru pudru
-4 pełne łyżki serka mascarpone

Dodatkowo: nalewka do nasączenia ( niekoniecznie) , gorzka czekolada i opakowanie suszonej czarnej porzeczki
2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Wyśmienity Porzeczkowiec

  • 1. Kakaowe blaty:
    Olej, wode, cukier i kakao umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.
    Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką.
    Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać.
    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do formy ciasto.
    Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
    Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.

    Krem z serka naturalnego:
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Masło utrzeć z cukrem w misie miksera do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać serek, porcjami, cały czas miksując.

    Krem śmietankowy:
    Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.
    Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, krem może się zwarzyć.

    Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć nalewką. Blat posmarować 1 dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę z serka naturalnego, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą nalewki i posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać i starkować czekoladę.
    Wierzch można posypać suszonymi owocami czarnej porzeczki lub gdy impreza jest dla dorosłych owocami z nalewki dla podkręcenia smaku. Schłodzić.Po schłodzeniu ciasto pokroić w kwadraty i podawać.
    Przechowywać w lodówce.
    SMACZNEGOO.....;-)

Porady

Ciasto jest mocno wilgotne nawet bez nasączania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bita śmietanaczarna porzeczkakakaoserek naturalny

Komentarze

Podobne przepisy

Porzeczkowiec bez pieczenia

Dodane przez: Jaga85

Porzeczkowiec bez pieczenia

Torcik idealny na gorące, letnie...

image-0c0ad6b

Dodane przez: amaretto

Ciasto Porzeczkowiec przekładany

Wyśmienite ciasto !

Porzeczkowiec z białą czekoladą

Dodane przez: juchab

Porzeczkowiec z białą czekoladą

Wyśmienite czekoladowe ciasto z...

image-00seq3e

Dodane przez: Teresa Balcerowska

Ciasto Porzeczkowiec

Idealne do popołudniowej herbatki.

Porzeczkowiec kajmakowo - brzoskwiniowy

Dodane przez: Lidka Bawolska

Porzeczkowiec kajmakowo-brzoskwiniowy

Ciasto zrobiłam wedle własnej fantazji....

Porzeczkowiec bez pieczenia

Dodane przez: Kasia_S

Porzeczkowiec bez pieczenia

słodko - kwaśne ciasto idealne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE