Porzeczkowe semifreddo

0 (0 ocen)

To nieskomplikowany deser, który zawsze się udaje, a w ciepłe dni jest niezastąpiony:) Dodatkowo do jego przygotowania nie potrzebujemy maszyny, której brak czasem jest przyczyną, że boimy się wykonać domowych lodów!

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 białka,
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • 500 gram porzeczki czarnej,
    • około 3 łyżki cukru kryształu,
    • szczypta soli,
    • Świeże owoce, listki porzeczki oraz cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Porzeczkowe semifreddo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przecieranie 1. Porzeczki obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy. Następnie zasypujemy je cukrem kryształem i stawiamy na ogniu. Gotujemy je około 15 minut na wolnym ogniu. W tym czasie puszczą sok i zmiękną. Gotowe przecieramy przez gęste sito. W ten sposób uzyskamy ok 1,5 szklanki gęstego musu porzeczkowego. Gotowy mus możemy dosłodzić, według uznania. Mus studzimy.
  • Ubite białka 2. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
  • dodanie białek do śmietanki 3. W oddzielnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę. Ubitą słodzimy cukrem pudrem i łączymy z przygotowaną pianą.
  • Dodanie musu porzeczkowego 4. W oddzielnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę. Ubitą słodzimy cukrem pudrem i łączymy z przygotowaną pianą.
  • przed mrożeniem 5. Masę przekładamy do plastikowej lub silikonowej formy (u mnie o pojemności 1,2 l).
    Deser wkładamy na około 6 godzin do zamrażalki. Gotowy, zastygnięty wyciągamy, kroimy w plastry i podajemy. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami.

Porady

Przygotowując porzeczki można użyć ich więcej i cześć musu pozostawić do polania deseru!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować