Ciasto śmietankowo-porzeczkowe

  • wyświetlono: 4830 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

W tym cieście znajdziecie kilka smaków. Jest czekoladowy, słodki i kwaśny. W całości się uzupełniają a ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach.Trochę przypomina smak wuzetki.

alaaa

Składniki

Biszkopt:*
6 jajek dużych-L
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
500 ml kremówki 30%
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy*
Polewa:
125 g margaryny
3 łyżki kakao
3 łyżki zimnej wody
0,5 szkl cukru pudru
Dodatkowo
2 dżemy z czarnej porzeczki 280g

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto śmietankowo-porzeczkowe

  • 1. Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż.
    Masa śmietankowa:
    Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy z miksera, wsypać cukier puder i zmiksować do konsystencji kremu. Po koniec wsypać śmietan fixy i krótko zmiksować.
    Polewa:
    Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście.
    Dżemy przełożyć do naczynia i rozmieszać.
    Na biszkopcie rozsmarować dżem zostawiając 2-3 łyżki do posmarowania pod polewę. Na dżemie rozsmarować krem śmietankowy, przykryć biszkoptem, posmarować odłożonym dżemem i na wierzch wylać polewę. Odłożyć do schłodzenia na całą noc.
    * Biszkopty można upiec dwa wtedy składniki dzielimy na połowę.
    * Śmietan fixy możemy zastąpić 3 łyżeczkami żelatyny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciebiszkoptczarna porzeczkamascarpone

Komentarze

Podobne przepisy

Porzeczkowy bit

Dodane przez: Malinka5

Ciasto porzeczkowy bit

Słodki kajmak i krem budyniowy...

ciasto porzeczkowe

Dodane przez: czekoladka

Ciasto porzeczkowe z masą serową

Ciasto porzeczkowe jest delikatne,...

Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym

Dodane przez: joanna1974

Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym

Puszyste ciasto czekoladowe mega...

Porzeczkowa Zalotka

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto Porzeczkowa Zalotka

Przepyszne, proste i delikatne...

Ciasto śmietankowe z truskawkami.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto śmietankowe z truskawkami

Letni przysmak z soczystymi truskawkami...

Ciasto porzeczkowa biedronka

Dodane przez: bienpyt

Ciasto porzeczkowa biedronka

Ciasto na zimno na biszkoptowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE