Ciasto śmietankowo-porzeczkowe

4.5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

W tym cieście znajdziecie kilka smaków. Jest czekoladowy, słodki i kwaśny. W całości się uzupełniają a ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach.Trochę przypomina smak wuzetki.

Składniki:

  • Biszkopt:*
    6 jajek dużych-L
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa śmietankowa:
    500 ml kremówki 30%
    250 g mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    2 śmietan fixy*
    Polewa:
    125 g margaryny
    3 łyżki kakao
    3 łyżki zimnej wody
    0,5 szkl cukru pudru
    Dodatkowo
    2 dżemy z czarnej porzeczki 280g
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto śmietankowo-porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż.
    Masa śmietankowa:
    Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy z miksera, wsypać cukier puder i zmiksować do konsystencji kremu. Po koniec wsypać śmietan fixy i krótko zmiksować.
    Polewa:
    Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście.
    Dżemy przełożyć do naczynia i rozmieszać.
    Na biszkopcie rozsmarować dżem zostawiając 2-3 łyżki do posmarowania pod polewę. Na dżemie rozsmarować krem śmietankowy, przykryć biszkoptem, posmarować odłożonym dżemem i na wierzch wylać polewę. Odłożyć do schłodzenia na całą noc.
    * Biszkopty można upiec dwa wtedy składniki dzielimy na połowę.
    * Śmietan fixy możemy zastąpić 3 łyżeczkami żelatyny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czarna porzeczka Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować