Popękane ciastka kakaowe

2.33 (6 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jeśli lubicie wypieki z dodatkiem kakao, to polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszne, popękane ciasteczka. Ciastka są mocno kakaowe, mocno chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Spróbujcie :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 220g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 140g cukru pudru + 4 łyżki cukru pudru do obtoczenia ciastek
    – 50g miękkiego masła
    – 40g kakao
    – 10g proszku do pieczenia
    – 2 jajka
    – ekstrakt z wanilii wg smaku
Wystaw ocenę:

2.33 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Popękane ciastka kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z ekstraktem z wanilii. Miękkie masło dodać do suchych składników. Wymieszać. Następnie dodać jajka,wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku, formować kuleczki, obtaczać w cukrze pudrze, wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i delikatnie spłaszczać. U mnie wyszło 20 sztuk. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować