Kakaowe popękane ciasteczka z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo szybkie a do tego smaczne ciasteczka. Idealne do popołudniowej herbaty.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
    120 g kakao
    20 dag cukru trzcinowego
    4 jajka
    2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
    100 ml oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki suszonej żurawiny

    cukier puder do obtoczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Kakaowe popękane ciasteczka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ubić ze sobą jajka, cukier, cukier waniliowy i olej. Ubijać kilka minut następnie przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i żurawinę.Wszystkie składniki zmiksować (mikserem może być trudno bo ciasto jest dosyć gęste) lub dokładnie wymieszać łyżką. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę do lodówki (im dłużej tym lepiej).
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego a następnie obtaczać w cukrze pudrze. Układać w odstępach około 2-3 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180C około 15- 20 min. Zaraz po uformowaniu wkładamy do piekarnika jeśli czekamy aż się nagrzeje, wtedy blaszkę wkładamy jeszcze do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci

Podobne przepisy

To może cię zainteresować