Popękane ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Czekoladę i masło topimy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia.
W misce ubijamy na średnich obrotach mikserem jaja z cukrem na jasnożółty kolor.
Dodajemy do nich czekoladę, aromat pomarańczowy i ubijamy do połączenia składników.
Powoli dosypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i solą,
ubijamy mikserem na niskich obrotach aż całość się połączy.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin /u mnie 4/ aby stężało.
Cukier puder wsypujemy do miseczki, przesiewamy go wcześniej aby nie było w nim grudek.
Przygotowujemy 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Nabieramy łyżkę ciasta, formujemy w dłoniach kulkę,
obtaczamy ją dokładnie w cukrze pudrze i układamy na blaszce do pieczenia.
Czynność powtarzamy, układając kulki co 6cm.
Należy to robić w miarę szybko, żeby masa była cały czas zimna.
Piekarnik rozgrzewamy do 165 stopni, wkładamy ciastka do piekarnika na 13 minut.
Ciastka ładnie podrosną, popękają i stwardnieją.
Sprawdzamy po 13 minutach: jeśli są surowe, ponownie sprawdzamy po 1 minucie.
Studzimy ciasteczka przez 5 minut na blaszce, stwardnieją nieco
i przekładamy je na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Szczelnie zamknięte mogą być przechowywane przez 3 dni w temperaturze pokojowej
/w co nie wierzę, bo szybko znikają!/.
Smacznego!
Komentarze