Popękane ciasteczka czekoladowe

  • wyświetlono: 330 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Są przepyszne, niczym bezy :) i ładnie się prezentują.

PolskaGotuje
  • 32 porcje
  • Łatwy

Składniki


- masło: 60 gramów
- czekolada gorzka: 125 gramów
- czekolada mleczna: 60 gramów
- mąka pszenna: 315 gramów
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- jaja: 4 sztuki
- sól: 0.25 łyżeczki
- cukier: 500 gramów
- olejek pomarańczowy: 1 łyżeczka
- cukier puder do obtaczania: 60 gramów

Sposób przygotowania przepisu:

Popękane ciasteczka czekoladowe

  • 1. Przygotowanie:
    Czekoladę i masło topimy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia.

    W misce ubijamy na średnich obrotach mikserem jaja z cukrem na jasnożółty kolor.
    Dodajemy do nich czekoladę, aromat pomarańczowy i ubijamy do połączenia składników.
    Powoli dosypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i solą,
    ubijamy mikserem na niskich obrotach aż całość się połączy.

    Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin /u mnie 4/ aby stężało.

    Cukier puder wsypujemy do miseczki, przesiewamy go wcześniej aby nie było w nim grudek.
    Przygotowujemy 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia.
    Nabieramy łyżkę ciasta, formujemy w dłoniach kulkę,
    obtaczamy ją dokładnie w cukrze pudrze i układamy na blaszce do pieczenia.
    Czynność powtarzamy, układając kulki co 6cm.
    Należy to robić w miarę szybko, żeby masa była cały czas zimna.

    Piekarnik rozgrzewamy do 165 stopni, wkładamy ciastka do piekarnika na 13 minut.
    Ciastka ładnie podrosną, popękają i stwardnieją.
    Sprawdzamy po 13 minutach: jeśli są surowe, ponownie sprawdzamy po 1 minucie.
    Studzimy ciasteczka przez 5 minut na blaszce, stwardnieją nieco
    i przekładamy je na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.
    Szczelnie zamknięte mogą być przechowywane przez 3 dni w temperaturze pokojowej
    /w co nie wierzę, bo szybko znikają!/.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasteczkaczekolada gorzkawalentynkipiknikciasteczka czekoladowePRZYJĘCIE DLA DZIECIimprezyczekolada mlecznaolejek pomarańczowyciasteczka popękane

Komentarze

Podobne przepisy

Popękane ciasteczka czekoladowe

Dodane przez: czekoladka

Popękane ciasteczka czekoladowe

To ciasteczka uwielbiane przez...

Chocolate Crinkles, czyli popękane ciasteczka czekoladowe

Dodane przez: Di bloguje

Chocolate Crinkles, czyli popękane ciasteczka...

Ciasteczka są niesamowicie przepyszne...

Popękane ciasteczka czekoladowe

Dodane przez: Marta Daszkowska

Popękane ciasteczka czekoladowe

Mięciutkie w środku, a delikatnie...

Popękane ciasteczka

Dodane przez: Magdalena G

Popękane ciasteczka

Popękane ciasteczka. Pokochają...

popękane ciasteczka

Dodane przez: aga888

Popękane ciasteczka

Mocno czekoladowe

Popękane ciasteczka cytrynowe

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Popękane ciasteczka cytrynowe

Popękane ciasteczka cytrynowe są...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE