Pomidorowy sosik z boczkiem wędzonym

4.58 (12 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Polecam pyszny sosik pomidorowy z dodatkiem wędzonego podsmażonego boczku.
Sosik nadaje się jako dodatek do gotowanych jajek, gotowanego makaronu oraz różnego rodzaju mięsa. itp.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • boczek wędzony około 150 g,
    pomidory około 400 g,
    koncentrat pomidorowy 140 g,
    cebula 2 szt,
    mąka około 2 łyżek,
    olej 4 łyżki,
    rosół 2,5 szklanki,
    papryka słodka 1 łyżeczka,
    papryka ostra 1/2 łyżeczki,
    pieprz ziołowy,
    sól,
    oregano szczypta,
    sos tabasco kilka kropli,
Wystaw ocenę:

4.58 (12 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Pomidorowy sosik z boczkiem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek wędzony pokroić w cienkie paseczki.
    Podsmażyć na oleju , dodając obraną pokrojoną cebule.
    Dusić aż cebula będzie miękka i szklista.
    Dosypać mąkę mieszając i smażąc aż powstanie gładka masa.
    Pomidory sparzyć gorącą wodą, po czym obrać ze skórki.
    Pokroić na kawałki włożyć na gorący tłuszcz i podsmażać do miękkości, następnie przetrzeć przez sitko.
    Przeciśnięte pomidory dodać do masy z boczku, cebuli i mąki , dodać koncentrat pomidorowy.
    Zagotować cały czas mieszając.
    Następnie dodać ugotowany wcześniej bulion ciągle mieszając, aby nie porobiły sie grudki.
    Gotować około 7 minut na małym ogniu.
    Pod koniec gotowania doprawić przyprawami do smaku, oraz dodać odrobinę tabasco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować