REKLAMA
Pikantna, wytrawna babka z warzywami i boczkiem to danie, które smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy je przyrządzić niezależnie od pory roku, pogody czy zasobności portfela. Jest to potrawa bez glutenu, więc idealna dla osób, które nie mogą lub nie chcą go spożywać. Potrawa, która świetnie się sprawdzi jako dodatek do grilla, ale i solo, czy w towarzystwie ulubionego sosu: czosnkowego, chrzanowego, koperkowego, pieczarkowego lub śmietankowego.
(średnia 5 z 2 głosów)
Porady
Babkę możemy zrobić w wersji łagodnej, wtedy wystarczy dodać pół łyżeczki pieprzu marynowanego. Możemy również zrobić ją w wersji warzywnej, wykluczając boczek. Natomiast sam boczek możemy zamienić na resztki wędlin jakie nam zalegają w lodówce, wtedy mamy potrawę zero waste :) Zioła prowansalskie możemy zastąpić innymi ulubionymi, lub dodać koperek, czy świeżą natkę pietruszki.
Z serii powrotów do smaków dzieciństwa poleca się babka ziemniaczana z boczkiem - proste i pyszne :)
Babka ziemniaczana to pyszna propozycja obiadowa. Smakuje wspaniale zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień po obsmażeniu. Jest bardzo sycąca i podzielna.
Postanowiłam upiec prawdziwą babkę ziemniaczaną. Upieczona babka jest bardzo smaczna na drugi dzień, podsmażona na oleju, podana z kwaśną , gęstą śmietaną. Do upieczenia babki użyłam tylko 7 ziemniaków, troszkę mąki i przyprawy, no i oczywiście boczek wędzony i kiełbasa. Polecam :)
Klasyczną niemiecką sałatkę ziemniaczaną (Kartoffelsalat) zapewne większość z Was kojarzy. Postanowiłam ją urozmaicić odrobinę. Dodatek wędzonego boczku, który zresztą idealnie pasuje, dodaje sałatce trochę charakteru i świetnego posmaku. Sałatkę ziemniaczaną polecam zwłaszcza jako dodatek do obiadowych mięs zamiast klasycznych ziemniaków.
Ziemniaczana babka z pieczarkami, niczym królewska korona, ozdobiona pomidorkami paprykowymi i czarnymi oliwkami. Polecam.
Uwielbiana przez wielu smakoszy potraw z ziemniaków czyli, babka ziemniaczana. Pyszne danie podane z zimnym zsiadłym mlekiem, lub gęstą śmietaną. Danie pochodzi z kresów.
Komentarze