Polecam pyszny sosik pomidorowy z dodatkiem wędzonego podsmażonego boczku.
Sosik nadaje się jako dodatek do gotowanych jajek, gotowanego makaronu oraz różnego rodzaju mięsa. itp.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
boczek wędzony około 150 g,
pomidory około 400 g,
koncentrat pomidorowy 140 g,
cebula 2 szt,
mąka około 2 łyżek,
olej 4 łyżki,
rosół 2,5 szklanki,
papryka słodka 1 łyżeczka,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
pieprz ziołowy,
sól,
oregano szczypta,
sos tabasco kilka kropli,
Pomidorowy sosik z boczkiem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek wędzony pokroić w cienkie paseczki.
Podsmażyć na oleju , dodając obraną pokrojoną cebule.
Dusić aż cebula będzie miękka i szklista.
Dosypać mąkę mieszając i smażąc aż powstanie gładka masa.
Pomidory sparzyć gorącą wodą,po czym obrać ze skórki.
Pokroić na kawałki włożyć na gorący tłuszcz i podsmażać do miękkości,następnie przetrzeć przez sitko.
Przeciśnięte pomidory dodać do masy z boczku, cebuli i mąki , dodać koncentrat pomidorowy.
Zagotować cały czas mieszając.
Następnie dodać ugotowany wcześniej bulion ciągle mieszając, aby nie porobiły się grudki.
Gotować około 7 minut na małym ogniu.
Pod koniec gotowania doprawić przyprawami do smaku, oraz dodać odrobinę tabasco.
Komentarze