Pomidorowa patryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka myjemy, wkładamy
do garnka, wlewamy 2 l
zimnej wody i gotujemy. Dodajemy
kostkę rosołową, ziele
angielskie i liście laurowe. Doprawiamy
solą i pieprzem.
2.Warzywa obieramy, myjemy
i dodajemy do wywaru. Gotujemy
do miękkości. Mięso
i warzywa wyjmujemy i drobno
kroimy. Ponownie wkładamy
do garnka.
3.Makaron gotujemy według
przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
Cebule obieramy,
drobno siekamy i szklimy na
maśle. Pomidory sparzamy,
obieramy i kroimy w małą kostkę.
Przekładamy do cebuli.
Dodajemy posiekany czosnek,
bazylię i tymianek. Dusimy, aż
powstanie jednolita masa.
Przecieramy przez sito. Wlewamy
do wywaru i gotujemy
kilka minut. Wsypujemy makaron.
Na talerzu dekorujemy
kleksem śmietany.
Komentarze