Smaczna zupa, którą czasami można podać inaczej, niż tradycyjnie. Dodatki są ważnym elementem sytości potrawy.
40 min
Składniki:
ryż w woreczkach 1 woreczek
koncentrat pomidorowy 150 gramów
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 0.5 sztuki
por 0.5 sztuki
szyja indycza 1 sztuka
śmietana 12% 3 łyżki
suszone warzywa mieszane lub przyprawa uniwersalna itp. 4 łyżki
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 1.5 łyżki
makaron duże muszle 12 sztuk
cukier trzcinowy 1 łyżeczka
sól i pieprz ( do smaku)
liść laurowy 2 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
Pomidorowa nadziana muszlami z ryżem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na sypko. Makaron gotujemy al dente.
2.Umytą szyję indyczą zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy do miękkości mięsa. Następnie wyjmujemy liście i ziele, a dodajemy obrane i umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i por oraz dosypujemy suszone warzywa lub przyprawę uniwersalną. Gotujemy dalej do miękkości warzyw.
3.Z zupy wyjmujemy szyję indyczą (obieramy mięsko) i połowę warzyw. Dodajemy do zupy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy zupę. Miksujemy całość. Wlewamy do zupy śmietanę (wcześniej rozmieszaną z małą ilośćią zupy), doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
4.Zupę podajemy z makaronem nadzianym ryżem, posypanym suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz kawałkami mięska.
Komentarze