Papryka nadziana mięsem mielonym i ryżem

4.5 (190 ocen)

Klasyczna papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Bardzo ją lubię, bo mięso z nadzienia jest wyjątkowo wilgotne, ponieważ cały czas zbiera soki z papryki. Danie jest bardzo smaczne, a dzięki ryżowi jest także sycące i nie wymaga innych dodatków.

Składniki:

  • 12 czerwonych papryk
    1 kg mięsa mielonego
    2 woreczki ryżu
    2 cebule
    3-4 ząbki czosnku
    3-4 łyżki bułki tartej
    1 pęczek natki pietruszki
    sól, pieprz
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Papryka nadziana mięsem mielonym i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, odcedzamy.
  • 2. Mięso mielone łączymy z drobno posiekaną cebulą i ząbkami czosnku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dosypujemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy rękami, aż składniki połączą się. Na końcu dosypujemy ugotowany ryż i ponownie mieszamy.
  • Papryka nadziana mięsem mielonym i ryżem 3. Papryki myjemy i odcinamy górne części. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Faszerujemy papryki przygotowaną masą mięsno-ryżową i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy odciętymi czubkami i spryskujemy delikatnie oliwą, rozprowadzamy ją po wierzchu.
  • Papryka nadziana mięsem mielonym i ryżem 4. Do środka naczynia wlewamy niepełną szklankę wody. Pieczemy w 180°C przez 45 minut bez przykrycia.

Porady

Papryki możemy nadziać wcześniej, a upiec przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować