Pomidorowa do słoika

4.49 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Warzywa z działki zamrażam lub robię z nich przetwory na zimę. Nadają się na szybkieobiady. Przemycam w nich warzywa, których nie lubią moje córki.

Składniki:

  • ● 3 kg pomidorów
    ● ok. 300 g marchwi
    ● ok. 300 g pietruszki
    ● ok. 300 g selera
    ● ok. 300 g pora
    ● 1 kg oczyszczonej dyni pomarańczowej
    ● ok. 1 szkl. dobrej oliwy do przesmażenia warzyw
    ● kilkanaście listków świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pomidorowa do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pomidorów przygotowujemy
    klasyczny przecier pomidorowy.
    Warzywa czyścimy, kroimy
    i przesmażamy na oliwie.Podlewamy niewielką ilością
    wody, dusimy do miękkości.
  • 2. Miękkie miksujemy, łączymy
    z przecierem pomidorowym.
    Mieszamy, solimy do smaku.
    Dodajemy drobniutko posiekaną
    bazylię.
  • 3. Przygotowaną zupę rozlewamy
    do słoi, zamykamy i pasteryzujemy
    ok. 30 minut (słoje
    o pojemności 1 litra).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Notka redakcyjna

PP_08-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować