Warzywa z działki zamrażam lub robię z nich przetwory na zimę. Nadają się na szybkieobiady. Przemycam w nich warzywa, których nie lubią moje córki.
Składniki:
● 3 kg pomidorów
● ok. 300 g marchwi
● ok. 300 g pietruszki
● ok. 300 g selera
● ok. 300 g pora
● 1 kg oczyszczonej dyni pomarańczowej
● ok. 1 szkl. dobrej oliwy do przesmażenia warzyw
● kilkanaście listków świeżej bazylii
Pomidorowa do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z pomidorów przygotowujemy
klasyczny przecier pomidorowy.
Warzywa czyścimy, kroimy
i przesmażamy na oliwie.Podlewamy niewielką ilością
wody, dusimy do miękkości.
2.Miękkie miksujemy, łączymy
z przecierem pomidorowym.
Mieszamy, solimy do smaku.
Dodajemy drobniutko posiekaną
bazylię.
3.Przygotowaną zupę rozlewamy
do słoi, zamykamy i pasteryzujemy
ok. 30 minut (słoje
o pojemności 1 litra).
Komentarze