Dziś powrót do mojej ulubionej zupy, czyli czerwoniutka pomidorówka po tuningu.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
* przecier pomidorowy 500 g
* kilka łyżek oliwy z oliwek
* pół średniej cebuli drobno pokrojonej
* 2 duże ząbki czosnku starte na małych oczkach tarki
* przyprawy: łyżeczka suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonych ziół prowansalskich, pół łyżeczki papryki ostrej
* marchewka mała starta na drobnych oczkach tarki
* sól
* szklanka wody
* grzanki z wczorajszego chleba
1.Na początek posiekałam cebulkę i czosnek, starłam obraną marchew, wyjęłam garnek... i wlałam do niego odrobinę oliwy.
2.Podsmażyłam w garnku cebule i czosnek, dodałam przyprawy i marchew. Zalałam zimną wodą, zagotowałam i gotowałam na małym ogniu około 5 minut, by marchew zmiękła.
3.Dolałam przecier i gotowałam około 5 minut, całość zmiksowałam dokładnie i podawałam z grzankami i świeżą bazylią.
Komentarze