Ciasto drożdżowe w nowej odsłonie - z dodatkiem maku z polewą przygotowaną z galaretki pomarańczowej. Nie jest zbyt wymagające - drożdżówka dla leniuszków :)
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
560 g mąki pszennej + 2 łyżki
200 g margaryny
250 g cukru + 2 łyżki
1 szklanka mleka
70 g świeżych drożdży
2 jajka
100 g suchego maku
Polewa:
50 g margaryny
5 łyżek wody
1 opakowanie galaretki pomarańczowej (na 1/2 L wody)
Pomarańczowo-makowa drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić, wlać mleko - lekko podgrzać. Wsypać 2 łyżki cukru, wkrusyć drożdże - dokładnie rozetrzeć. Następnie wsypać 2 łyżki mąki i lekko zamieszać. Całość pozostawić w ciepłym miejscu na co najmniej 30 min. Po tym czasie do rozczynu wbić jajka, wsypać resztę cukru i suchy mak - dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać pozostałą mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Blachę (24 x 42) wyścielić papierem do pieczenia - przełożyć nań przygotowane ciasto drożdżowe. Pozostawić na około 20 min w ciepłym miejscu, by ciasto zwiększyło objętość. Następnie piec 30 - 35 min (180 - 200 st. C). Po upieczeniu ciasto gęsto ponakłuwać wykałaczką.
Komentarze