Pomarańczowo-makowa drożdżówka

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe w nowej odsłonie - z dodatkiem maku z polewą przygotowaną z galaretki pomarańczowej. Nie jest zbyt wymagające - drożdżówka dla leniuszków :)

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    560 g mąki pszennej + 2 łyżki
    200 g margaryny
    250 g cukru + 2 łyżki
    1 szklanka mleka
    70 g świeżych drożdży
    2 jajka
    100 g suchego maku

    Polewa:
    50 g margaryny
    5 łyżek wody
    1 opakowanie galaretki pomarańczowej (na 1/2 L wody)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Galaretki

Pomarańczowo-makowa drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomarańczowo-makowa drożdżówka 1. Margarynę rozpuścić, wlać mleko - lekko podgrzać. Wsypać 2 łyżki cukru, wkrusyć drożdże - dokładnie rozetrzeć. Następnie wsypać 2 łyżki mąki i lekko zamieszać. Całość pozostawić w ciepłym miejscu na co najmniej 30 min. Po tym czasie do rozczynu wbić jajka, wsypać resztę cukru i suchy mak - dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać pozostałą mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Blachę (24 x 42) wyścielić papierem do pieczenia - przełożyć nań przygotowane ciasto drożdżowe. Pozostawić na około 20 min w ciepłym miejscu, by ciasto zwiększyło objętość. Następnie piec 30 - 35 min (180 - 200 st. C). Po upieczeniu ciasto gęsto ponakłuwać wykałaczką.
  • Pomarańczowo-makowa drożdżówka 2. Na polewę margarynę zagotować z wodą. Wsypać suchą galaretkę i,energicznie mieszając, rozpuścić proszek. Gorącą polewą polać drożdżówkę (jeszcze ciepłą lub wystudzoną).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka pomarańczowa Mak Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować