Rolada pomarańczowo-makowa z truskawką

  • wyświetlono: 186 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Rolada pomarańczowo-makowa z truskawką

viki2903
  • 10 porcje
  • 300min
  • Trudny

Składniki

rolada:
3/4 szk mąki
3/4 szk cukru
2 łyżeczki maku
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
3 krople aromatu pomarańczowego
2 galaretki truskawkowe
200 g truskawek mrożonych

krem:
330 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
200 g serka mascarpone
1 czubata łyżeczka żelatyny
3 łyżeczki skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada pomarańczowo-makowa z truskawką

  • 1. Przygotowanie:
    rolada:
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem i makiem, a potem dodajemy delikatnie mieszając łyżka z masą jajeczną.
    Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem i pieczemy w 175 stopniach przez około 13- 15 minut (sprawdzić patyczkiem)
    Upieczony biszkopt odwracamy pergaminem do góry, przykrywamy ścierką i zwijamy. Zostawiamy do wystygnięcia.
    Truskawki podgrzewamy w garnku,kiedy będą miękkie miksujemy blenderem, dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.
    Gdy masa zacznie tężeć rozprowadzamy na biszkopcie i zwijamy ponownie biszkopt w roladę. Dostawiamy aż zastygnie.
    krem:
    Żelatyną rozrabiamy w ciepłej wodzie (ilość taka, aby pokryła żelatynę) i studzimy.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie łączymy z przestudzoną żelatyną. Mascarpone miksujemy, a kiedy zrobi się puszyste łączymy partiami z ubitą śmietaną.
    Do masy dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy

    Wykonanie:
    Roladę kroimy w plastry ok. 1 cm grubości i układamy w półokrągłej formie (najpierw po środku, potem boki) wyłożonej folią spożywczą. Środek wypełniamy kremem śmietankowym, wyrównujemy. Formę odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie roladę przekładamy na tacę, odwracając formę do góry i zdejmujemy folię.

Porady

zamiast truskawek można użyć np. konfitury pomarańczowej, którą także trzeba podgrzać i połączyć z galaretką, ale taka masa nie będzie kontrastowała z biszkoptem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pomarańczeTruskawkimakrolada biszkoptowarolada z kremembiszkopt makowyciasto rolada

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto makowe z truskawkami i ajerkoniakiem

Dodane przez: juchab

Ciasto makowe z truskawkami i ajerkoniakiem

Ciasto o wielu smakach i aromatach....

Babka makowo-pomarańczowa

Dodane przez: Magster

BABKA MAKOWO-POMARAŃCZOWA

Przepyszna babeczka, wilgotna do...

Rolada makowa z białym kremem

Dodane przez: bienpyt

Rolada makowa z białym kremem

Bardzo delikatne ciasto w postaci...

Pyszna rolada.

Dodane przez: BABECZKA 35

Rolada z mascarpone i truskawkami

Pyszna i bardzo delikatna rolada.Pachnąca...

drożdżowy makowiec  z lukrem i bakaliami

Dodane przez: Bożena Z.

Rolada makowa drożdżowa z bakaliami...

nie moze jeJ zabraknąć na świątecznym...

Kostka makowo pomarańczowa na biszkopcie

Dodane przez: bienpyt

Kostka makowo pomarańczowa na biszkopcie

Bardzo aromatyczne ciasto – makowo-pomarańczowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE