Pomarańczowiec

4.5 (153 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wilgotne ciasto z wyraźną nutą cytrusów. W połączeniu z masą kawową tworzy idealny deser do popołudniowej kawy. Sprawdzi się również na świątecznym stole.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    3 duże lub 4 mniejsze pomarańcze
    15 jajek
    1½ szklanki cukru kryształu
    3 łyżki kakao
    15 łyżek bułki tartej
    6 łyżek mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1½ szklanki zmielonych orzechów włoskich

    Składniki na krem:

    3 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżka zagotowanej wody
    400g masła (ewentualnie dobrej margaryny)
    1 kieliszek spirytusu

    Polewa do ciasta:

    100g margaryny
    3 łyżki kakao ciemnego
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki mleka lub wody
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Pomarańczowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto- Pomarańcze obieramy, usuwamy albedo (białą skórkę) i gotujemy przez 10 minut. Następnie hartujemy w zimnej wodzie przez całą noc. Na drugi dzień owoce mielimy w maszynce do mięsa.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier kryształ, cały czas ubijając wrzucamy po jednym żółtku aż do ich wykorzystania.
    Składniki suche: kakao, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Kolejno dodajemy pomarańcze, a na końcu zmielone orzechy.
    Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane i dobrze połączone ciasto przelewamy do jednej blaszki o wymiarach ok 30x40cm i pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku przez 50 minut lub przelewamy do 3 takich samych foremek i pieczemy każdy w temp. 190st C przez ½ godziny. Jeśli piekliśmy w całości- po przestudzeniu dzielimy również na 3 części.

    Krem- Jajka ubijamy wraz z cukrem w kąpieli wodnej (na parze). Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody i dodajemy pod koniec ubijania. Studzimy.
    Masło ucieramy, stopniowo dodajemy po odrobinie masy jajecznej, a na końcu kieliszek spirytusu.
    Przygotowanym kremem przekładamy blaty ciasta.

    Polewa- Mleko lub wodę podgrzewamy z cukrem i margaryną. Gdy składniki połączą się, dodajemy kakao i delikatnie mieszamy, aż do pozbycia się grudek. Nie gotujemy! Polewą zdobimy wierzch ciasta. Możemy również użyć kolorowych posypek do dekoracji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kawowa Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować