Wilgotne ciasto z wyraźną nutą cytrusów. W połączeniu z masą kawową tworzy idealny deser do popołudniowej kawy. Sprawdzi się również na świątecznym stole.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na ciasto:
3 duże lub 4 mniejsze pomarańcze
15 jajek
1½ szklanki cukru kryształu
3 łyżki kakao
15 łyżek bułki tartej
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1½ szklanki zmielonych orzechów włoskich
Pomarańczowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto- Pomarańcze obieramy, usuwamy albedo (białą skórkę) i gotujemy przez 10 minut. Następnie hartujemy w zimnej wodzie przez całą noc. Na drugi dzień owoce mielimy w maszynce do mięsa.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier kryształ, cały czas ubijając wrzucamy po jednym żółtku aż do ich wykorzystania.
Składniki suche: kakao, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Kolejno dodajemy pomarańcze, a na końcu zmielone orzechy.
Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane i dobrze połączone ciasto przelewamy do jednej blaszki o wymiarach ok 30x40cm i pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku przez 50 minut lub przelewamy do 3 takich samych foremek i pieczemy każdy w temp. 190st C przez ½ godziny. Jeśli piekliśmy w całości- po przestudzeniu dzielimy również na 3 części.
Krem- Jajka ubijamy wraz z cukrem w kąpieli wodnej (na parze). Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody i dodajemy pod koniec ubijania. Studzimy.
Masło ucieramy, stopniowo dodajemy po odrobinie masy jajecznej, a na końcu kieliszek spirytusu.
Przygotowanym kremem przekładamy blaty ciasta.
Polewa- Mleko lub wodę podgrzewamy z cukrem i margaryną. Gdy składniki połączą się, dodajemy kakao i delikatnie mieszamy, aż do pozbycia się grudek. Nie gotujemy! Polewą zdobimy wierzch ciasta. Możemy również użyć kolorowych posypek do dekoracji.
Komentarze