Pomarańczowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokruszyć drobno w malakserze lub rozgnieść wałkiem do ciasta.
2.Wymieszać z rozpuszczonym ciepłym masłem. Wyłożyć równomiernie na dnie formy (26x24) i docisnąć dłońmi. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
3.Śmietanę 30 % ubić na sztywno.
Ser ubić robotem z cukrem pudrem, dodać skórkę otartą z umytej i wyparzonej pomarańczy. Żelatynę zalać gorącą wodą i wymieszać aż się rozpuści, dodać do niej sok pomarańczowy i przestudzoną wlewać cienkim strumieniem do masy serowej. Na koniec do masy serowej dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać startą na tarce o drobnych oczkach czekoladę i ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć na kakaowy spód i wstawić do lodówki do stężenia.
4.Sok pomarańczowy zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Przestudzić. Chłodną, lekko tężejącą (ale wciąż płynną) galaretkę wylewać łyżką na masę serowo-pomarańczową. Wstawić do lodówki do stężenia.
Można udekorować cząstkami pomarańczy.
Komentarze