Pomarańczowiec

4.5 (196 ocen)

Delikatny pomarańczowy sernik na zimno na herbatnikowym spodzie, pokryty galaretką na soku pomarańczowym.

Składniki:

  • SPÓD:
    - 200 g herbatników kakaowych
    - 200 g masła

    MASA SEROWO-POMARAŃCZOWA:
    - 70 dag sera sernikowego
    - 300 ml śmietany 30 %
    - 5 łyżek cukru pudru
    - 4 łyżki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - 3 łyżki gorącej wody
    - skórka z jednej pomarańczy
    - 3-4 kostki czekolady deserowej

    GALARETKA POMARAŃCZOWA:
    - 2,5 szkl. soku pomarańczowego
    - 1 galaretka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Pomarańczowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód herbatnikowy 1. Herbatniki pokruszyć drobno w malakserze lub rozgnieść wałkiem do ciasta.
  • Spód z herbatników i masła 2. Wymieszać z rozpuszczonym ciepłym masłem. Wyłożyć równomiernie na dnie formy (26x24) i docisnąć dłońmi. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  • Masa serowo-pomarańczowa 3. Śmietanę 30 % ubić na sztywno.
    Ser ubić robotem z cukrem pudrem, dodać skórkę otartą z umytej i wyparzonej pomarańczy. Żelatynę zalać gorącą wodą i wymieszać aż się rozpuści, dodać do niej sok pomarańczowy i przestudzoną wlewać cienkim strumieniem do masy serowej. Na koniec do masy serowej dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać startą na tarce o drobnych oczkach czekoladę i ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć na kakaowy spód i wstawić do lodówki do stężenia.
  • 4. Sok pomarańczowy zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Przestudzić. Chłodną, lekko tężejącą (ale wciąż płynną) galaretkę wylewać łyżką na masę serowo-pomarańczową. Wstawić do lodówki do stężenia.
    Można udekorować cząstkami pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować