Pomarańczowiec bez pieczenia

4.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pomarańczowiec na kakaowych herbatnikach z lekką pianką śmietankową urzeknie Was nie tylko wyglądem, ale również niebiańskim smakiem! Orzeźwiające, cytrusowe ciasto i to w dodatku na zimno.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    ok. 130 g kakaowych herbatników

    Pomarańczowy budyń:
    800 ml soku pomarańczowego
    4 łyżki cukru
    2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40 g)
    2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej, przesianej (20 g)

    Pianka śmietankowo-pomarańczowa:
    1 op. pomarańczowej galaretki
    300 ml gorącej wody
    500 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
    4 łyżki cukru pudru
    skórka otarta z 2 pomarańczy

    Dodatkowo:
    ok. 130 g kakaowych herbatników
    1 galaretka pomarańczowa
    400 ml gorącej wody
    2 pomarańcze
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Pomarańczowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Kwadratową blaszkę o wymiarach około 24x24 cm (mniejsza niż tradycyjna prostokątna) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie formy umieścić kakaowe herbatniki.
  • 2. Pomarańczowy budyń: 600 ml soku pomarańczowego zagotować z cukrem. W reszcie dokładnie rozpuścić budynie i mąkę, by nie utworzyły się grudki. Mieszankę wlać do gotującego się soku z cukrem. Cały czas mieszając gotować do zagotowania oraz zgęstnienia masy i otrzymania pomarańczowego budyniu. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia, co jakiś czas mieszając, by nie utworzył się kożuch (można przykryć budyń folią spożywczą). Przestudzony, ale jeszcze ciepły budyń wylać na herbatniki w blaszce, równomiernie rozprowadzić i wyrównać powierzchnie szpatułką. Od razu przykryć drugą warstwą kakaowych herbatników. Schłodzić w lodówce.
  • 3. Pianka śmietankowo-pomarańczowa: Pomarańczową galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia, po czym wstawić na chwilkę do lodówki (nie za długo, by nie stężała!). Schłodzoną śmietankę kremówkę 30% ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i otartą skórkę z pomarańczy. Na koniec do śmietany strumyczkiem wlewać zimną galaretkę, nieustannie miksując. Śmietankowo-pomarańczową piankę, która dosyć szybko zacznie tężeć, wstawić do lodówki. Co kilka minutek spoglądać, a gdy zacznie gęstnieć i się ścinać od razu ją wyjąć i wyłożyć na warstwę herbatników w blaszce, wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce co całkowitego stężenia pianki.
  • 4. Pomarańczową galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce. Tężejącą wylać na śmietankowo- pomarańczową piankę. Na wierzch ciasta poukładać kawałki obranych ze skórek i błonek pomarańczy- 1 kawałek ciasta ma na wierzchu 1 kawałek pomarańczy :). Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin, aż wszystkie warstwy dokładnie stężeją. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować