Pomarańczowiec bez pieczenia

  • wyświetlono: 1132 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pomarańczowiec na kakaowych herbatnikach z lekką pianką śmietankową urzeknie Was nie tylko wyglądem, ale również niebiańskim smakiem! Orzeźwiające, cytrusowe ciasto i to w dodatku na zimno, co przy takim upale jest niezastąpione.

akrobatka22
  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Spód:
ok. 130 g kakaowych herbatników

Pomarańczowy budyń:
800 ml soku pomarańczowego
4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40 g)
2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej, przesianej (20 g)

Pianka śmietankowo-pomarańczowa:
1 op. pomarańczowej galaretki
300 ml gorącej wody
500 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
4 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 2 pomarańczy

Dodatkowo:
ok. 130 g kakaowych herbatników
1 galaretka pomarańczowa
400 ml gorącej wody
2 pomarańcze

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pomarańczowiec bez pieczenia

  • 1. Spód: Kwadratową blaszkę o wymiarach około 24x24 cm (mniejsza niż tradycyjna prostokątna) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie formy umieścić kakaowe herbatniki.
  • 2. Pomarańczowy budyń: 600 ml soku pomarańczowego zagotować z cukrem. W reszcie dokładnie rozpuścić budynie i mąkę, by nie utworzyły się grudki. Mieszankę wlać do gotującego się soku z cukrem. Cały czas mieszając gotować do zagotowania oraz zgęstnienia masy i otrzymania pomarańczowego budyniu. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia, co jakiś czas mieszając, by nie utworzył się kożuch (można przykryć budyń folią spożywczą). Przestudzony, ale jeszcze ciepły budyń wylać na herbatniki w blaszce, równomiernie rozprowadzić i wyrównać powierzchnie szpatułką. Od razu przykryć drugą warstwą kakaowych herbatników. Schłodzić w lodówce.
  • 3. Pianka śmietankowo-pomarańczowa: Pomarańczową galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia, po czym wstawić na chwilkę do lodówki (nie za długo, by nie stężała!). Schłodzoną śmietankę kremówkę 30% ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i otartą skórkę z pomarańczy. Na koniec do śmietany strumyczkiem wlewać zimną galaretkę, nieustannie miksując. Śmietankowo-pomarańczową piankę, która dosyć szybko zacznie tężeć, wstawić do lodówki. Co kilka minutek spoglądać, a gdy zacznie gęstnieć i się ścinać od razu ją wyjąć i wyłożyć na warstwę herbatników w blaszce, wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce co całkowitego stężenia pianki.
  • 4. Pomarańczową galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce. Tężejącą wylać na śmietankowo- pomarańczową piankę. Na wierzch ciasta poukładać kawałki obranych ze skórek i błonek pomarańczy- 1 kawałek ciasta ma na wierzchu 1 kawałek pomarańczy :). Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin, aż wszystkie warstwy dokładnie stężeją. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pomarańczeciasto bez pieczeniaprzepis_miesiąca1000
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Dodane przez: Kloruś

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

To ciasto jest bardzo popularne...

kinder

Dodane przez: KuchniaPoli

Ciasto Kinder country- bez pieczenia

Lubicie batoniki Kinder country...

Jogurtownik Zebra Bez Pieczenia

Dodane przez: gotowanietoproste

Jogurtownik Zebra Bez Pieczenia

Kiedy temperatura za oknem przekracza...

Pyszne ciasto bez pieczenia

Dodane przez: zzewa

Pyszne ciasto bez pieczenia

smaczne i bez pieczenia ...........

.

Dodane przez: Anitka0804

Truskawkowiec -ciasto bez pieczenia

Pyszniutkie ciasto które nie wymaga...

Rocher - ciasto bez pieczenia.

Dodane przez: Agnieszka O

Ciasto Rocher - bez pieczenia

Orzechowo-czekoladowe ciasto na...