Pomarańczowe pączki kładzione

0 (0 ocen)

  • 45 min

Puszyste, o ciekawym smaku z delikatną nutą pomarańczy. Niedrogie i proste w wykonaniu.

  • 45 min

Składniki:

  • ¾ szklanki mleka
    ½ szklanki cukru
    3 dag drożdży
    jajko
    szczypta soli
    sok z połowy pomarańczy
    3 łyżki stopionego masła
    2,5 szklanki mąki
    1 czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pomarańczowe pączki kładzione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciepłe mleko mieszam z cukrem i drożdżami, przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiewam do miski, dodaję rozczyn, jajko, sok z pomarańczy, sól i mieszam. Łączę z masłem i skórką kandyzowaną. Ciasto przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia.
  • 3. W dużym rondlu rozgrzewam olej. Zanurzoną w oleju łyżką nabieram porcje ciasta i kładę na głęboki rozgrzany tłuszcz. Smażę z obu stron na złoty kolor, osączam na papierowym ręczniku i posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować