Półkruche rogaliki z różą

4.25 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ekspresowe w wykonaniu rogaliki. Ja najbardziej lubię z nadzieniem różanym, ale mogą być one dowolne: marmolada, nutella...

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
    1 szklanka śmietany 18%,
    250 g masła

    Dodatkowo:
    Dżem różany lub inne nadzienie,
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki

Półkruche rogaliki z różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło mieszamy ze śmietaną, dodajemy stopniowo przesianą mąkę. wyrabiamy na jednolite ciasto. Chłodzimy przez godzinę w lodówce.
    Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 3 części.
    Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować cienko, podzielić na trójkąty. Na podstawie każdego trójkąta kładziemy łyżeczką dżem. Zwijać od strony szerszej do węższej. Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach, do zrumienienia. Po ostudzeniu rogaliki można oprószyć pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować