Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami

5 (144 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Takie półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami to wspaniała propozycja na podwieczorek. Nie wymagają dużo pracy a są pyszne. Budyń jest słodki, wiśnie kwaśne, ciasto bez cukru, to wszystko sprawia, że kopertki smakują w sam raz. Polecam.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag masła lub margaryny
    25 dag mąki tortowej
    pół szklanki śmietany 12 %
    1 jajko

    Budyń:
    2 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
    3 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    1 szklanka wiśni
    cukier puder do oprószenia
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka

Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 45 minut do schłodzenia.
  • Budyń i wiśnie. 2. W tym czasie gdy ciasto będzie się chłodziło przygotowujemy nadzienie.
    Budyń: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy do niego rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie studzimy.
    Wiśnie: Owoce myjemy i osuszamy z wody, następnie drylujemy i osączamy na sicie z nadmiaru wody.
  • Formowanie kopertek. 3. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty ( od Was zależy wielkość jak duże chcecie mieć kopertki ). Na każdy kwadrat nakładamy porcje budyniu i po kilka wiśni, następnie podnosimy rogi ciasta do góry i je zlepiamy formując kopertkę.
  • Kopertki do pieczenia. 4. Tak przygotowane kopertki układamy na blasze do pieczenia ( blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy ).
  • Upieczone. 5. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia.
  • Gotowe. 6. Upieczone kopertki studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.

Porady

Z przepisu wyszło mi 16 sztuk kopertek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszki do pieczenia nie wykładamy papierem ani nie smarujemy masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Koper Mleko Owoce Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować