Polędwiczki z indyka w sosie ze szpinakiem

4 (2 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś propozycja obiadowa.
Polędwiczki z indyka zatopione w pysznym śmietanowym sosie ze szpinakiem.
Coś pysznego. Mięsko jest miękkie i delikatne, a sos kremowy, po prostu pyszny.
Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Właśnie takie dania lubię najbardziej.
Mało pracochłonne, a w smaku poezja.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g. polędwiczki z indyka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    3-4 garście świeżego szpinaku
    1-2 łyżki masła
    1 szklanka śmietanki 30 %
    1/2 szklanki wody

    Marynata:
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    1/2 łyżeczki soli
    pieprz
    1 ząbek czosnku
    4 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    1 łyżeczka mąki
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania z indyka

Polędwiczki z indyka w sosie ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki z indyka w sosie ze szpinakiem 1. Polędwiczki pokroić w grubsze paski.

    Czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki. Dodać przyprawy i olej.
    Dokładnie wymieszać.

    Kawałki polędwiczki obtoczyć dokładnie w marynacie i wstawić do lodówki,
    minimum na godzinę.
  • Polędwiczki z indyka w sosie ze szpinakiem 2. Po tym czasie obsmażyć polędwiczki z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni.
    Następnie przełożyć je na talerz.
    Na tej samej patelni roztopić masło. Dodać cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki.
    Podsmażyć pół minutki i dodać szpinak.
    Kiedy zwiędnie, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Podsmażyć jeszcze kilka sekund i wlać śmietankę, a następnie wodę.
  • Polędwiczki z indyka w sosie ze szpinakiem 3. Kiedy się zagotuje, dodać wcześniej podsmażone mięso.
    Przykryć pokrywką i dusić 15 minut.
    Jeśli trzeba, przyprawić solą i pieprzem. Ja dodałam tylko odrobinę soli.

    Przed końcem gotowania sos zagęścić mąką.
    Łyżeczkę mąki rozprowadzić w niewielkiej ilości wody. Wlać do sosu i wymieszać.
    Jeśli uważacie, że sos jest wystarczająco gęsty, to mąka nie jest potrzebna.
    Ja mój sos zagęściłam.

    Podałam z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować