Polędwiczki z indyka w sosie z żurawiną

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie mięsko doskonale pasuje na rodzinne spotkanie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g polędwiczek z indyka
    pieprz czarny świeżo mielony
    łyżka mąki pszennej do oprószenia
    łyżka oleju rzepakowego
    łyżka masła
    duża cebula
    kostka rosołowa
    łyżka mąki pszennej + 1/2 szklanki zimnej wody
    duża garść suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Polędwica Polędwiczki Sosy Dodatki

Polędwiczki z indyka w sosie z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć papierowy ręcznikiem i pokroić w cienkie plastry. Delikatnie posmarować olejem rzepakowym i oprószyć solą, pieprzem świeżo mielony. Odstawić do lodówki na ok. 15 min.
    Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego z masłem. Mięso oprószyć mąką i smażyć po obu stronach. Dodać na patelnię cebulę pokrojoną w piórka i zalać dwiema szklankami przegotowanej, ciepłej wody. Dodać kostkę rosołową. Przykryć i dusić na mały ogniu ok. 30-35 min.
    Mięso wyjąć na półmisek. Sos przetrzeć przez sito, do rondelka. Postawić na gazie i dodać żurawinę. Chwilę gotować, aż żurawina nabierze wilgoci. Dodać mąkę rozprowadzoną w zimnej wodzie. Gotować i mieszać aż sos zgęstnieje. Polać mięso sosem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować