Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i gnocchi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Propozycja na pyszny domowy obiadek. Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w delikatnym sosie, do tego gnocchi i surówka z białej kapusty. Gnocchi, czyli włoskie kluseczki... odpowiednik polskich kopytek. Niestety nie mam specjalnej deski do rowków, więc była zabawa z widelcem :-) Nie wyszły tak pięknie jak z deski, ale w smaku bomba, delikatne i rozpływające się w ustach.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Gnocchi:
    1-1,5 kg ziemniaków
    1 jajko lub 1 żółtko w zależności od ilości ziemniaków
    250-300 g mąki pszennej (1/4 ilości ziemniaków po ich ubiciu w misce, tak jak na kluski i kopytka)
    1-2 łyżki roztopionego masła
    sól do smaku

    Polędwiczka wieprzowa:
    1 polędwica wieprzowa ok. 500 g
    250 g pieczarek
    250 ml bulionu warzywnego lub wody
    100 śmietany 30%
    100 ml zimnej wody + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
    masło klarowane lub olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i gnocchi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE GNOCCHI:

    Ziemniaki ugotować (powinny być gotowane w mundurkach, ja ugotowałam normalnie). Następnie jeszcze gorące przepuścić przez prasę lub mocno ugnieść tłuczkiem. Wystudzić tak, żeby się nie poparzyć i do ciepłych ziemniaków dodać mąkę, jajko, masło i sól. Całość dokładnie wymieszać. Stolnicę podsypać mąką i małymi partiami wykładać ziemniaki, które cienko rolujemy i kroimy na małe kawałki ok. 2-3 cm. Teraz tylko odcisnąć rowki widelcem i gotować w lekko osolonej wodzie, wyjąć 2 minuty od wypłynięcia. Kluseczki są pyszne.
  • 2. PRZYGOTOWANIE POLĘDWICZKI:

    Z polędwiczki usunąć błonki, następnie ją umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm. Delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem i odłożyć na 15 minut.

    Pieczarki pokroić na połówki, ćwiartki lub plastry w zależności od wielkości.

    Na patelni rozgrzać tłuszcz. Polędwiczki smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia i zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię przełożyć pieczarki, smażyć do zrumienienia, na koniec doprawić solą i pieprzem. Do pieczarek wlać bulion lub wodę, dodać polędwiczki, patelnię przykryć pokrywą i dusić mięso ok. 20 minut.

    W kubku wymieszać śmietanę ze 100 ml wody i 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej, wlać na patelnię do polędwiczek, dokładnie wymieszać i smażyć aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.

    Wszystko gotowe, można podawać :-)

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować