Włoski gulasz. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę kroimy na niewielkie kawałki, rozbijamy palcami i wcieramy przyprawy sól, pieprz, sok z cytryny i bazylię. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy podobnie jak polędwiczkę. Podsmażamy na maśle. Polędwiczki przekładamy na talerz.
2.Marchew kroimy w półplasterki, por na ćwiartki i siekamy, seler w drobne paseczki, cebula w kostkę. Na patelnię, gdzie smażyliśmy polędwiczki dodajemy odrobinę masła, wrzucamy warzywa i podsmażamy ok. 5 minut.
3.Warzywa zalewamy białym winem, redukujemy powstały sos, trwa to ok. 10 minut. Dolewamy wodę- pół szklanki, chwilkę dusimy. Pomidory z puszki kroimy na drobne części lub rozdrabniamy widelcem i wlewamy na patelnię razem z sokiem z puszki. Przykrywamy i dusimy minimum 30 minut.
4.Pod sam koniec gotowania dodajemy oliwki, przyprawiamy oregano. Możemy podawać z ugotowanym al dente makaronem spaghetti.
Porady
Sos wspaniale smakuje z włoskimi kluskami gnocchi.
Komentarze