Włoski gulasz.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny włoski sos z dodatkiem warzyw.

  • 60 min

Składniki:

  • - polędwiczka wieprzowa
    - pojedyncza pierś z kurczaka (opcjonalnie jako dodatek)
    - 1 por
    - pół selera (korzeń)
    - 2 marchewki
    - 1 cebula
    - garść zielonych oliwek
    - pół szklanki białego wytrawnego wina
    - puszka pomidorów
    - masło
    - łyżka soku z cytryny
    - przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Włoski gulasz. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę kroimy na niewielkie kawałki, rozbijamy palcami i wcieramy przyprawy sól, pieprz, sok z cytryny i bazylię. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy podobnie jak polędwiczkę. Podsmażamy na maśle. Polędwiczki przekładamy na talerz.
  • 2. Marchew kroimy w półplasterki, por na ćwiartki i siekamy, seler w drobne paseczki, cebula w kostkę. Na patelnię, gdzie smażyliśmy polędwiczki dodajemy odrobinę masła, wrzucamy warzywa i podsmażamy ok. 5 minut.
  • 3. Warzywa zalewamy białym winem, redukujemy powstały sos, trwa to ok. 10 minut. Dolewamy wodę- pół szklanki, chwilkę dusimy. Pomidory z puszki kroimy na drobne części lub rozdrabniamy widelcem i wlewamy na patelnię razem z sokiem z puszki. Przykrywamy i dusimy minimum 30 minut.
  • 4. Pod sam koniec gotowania dodajemy oliwki, przyprawiamy oregano. Możemy podawać z ugotowanym al dente makaronem spaghetti.

Porady

Sos wspaniale smakuje z włoskimi kluskami gnocchi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Makaron Polędwica wieprzowa Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować