Polędwiczki wieprzowe wybornie smakują, gdy są nadziane owocami. Dzisiaj nadziałam je miechunką peruwiańską i zielonym kiwi. Wyszło, pysznie, zdrowo i bardzo kolorowo.
10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
600 g polędwiczek wieprzowych
1-2 kiwi
około 10 miechunek peruwiańskich
sól morska
pieprz kolorowy
miód
łyżeczka pasty Harrisa
3-4 szalotki
Polędwiczki wieprzowe nadziewane kiwi i jagodą inkaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W każdej polędwiczce robimy otwór na wylot. Każdą polędwiczkę nadziewamy kawałkami kiwi i miechunkami.
Polędwiczki oprószamy solą, pieprzem, polewamy miodem. Nacieramy Harrisą. Aby polędwiczki nie straciły kształtu, obwiązujemy je nicią kuchenną lub wkładamy do siatki wędliniarskiej. Polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym. Obok polędwiczek układamy nieobrane szalotki pokrojone na pół, dzięki temu polędwiczki nabiorą smaku i ładnego koloru. Naczynie przykrywamy.
Naczynie ustawiamy w parowarze. Gotujemy na parze około 45 minut.
Tak przygotowując mięso nie musimy go pilnować, czekamy, aż timer da nam znać, że mięso jest gotowe. Dodatkowo tak przygotowane polędwiczki zawsze wychodzą idealnie kruche i soczyste.
Mięso podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze