Polędwiczka z kurkami

4.5 (195 ocen)

Pyszne miękkie mięso zapieczone ze świeżymi grzybami w aromatycznym śmietanowym sosie.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa

    Garść kurek

    150ml śmietanki 30%

    1 cebula

    Sól, pieprz

    Olej do smażenia

    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Polędwiczka z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczka 1. Kurki dokładnie myjemy, cebulkę kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy masło i wrzucamy grzyby z cebulą. Podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 15-20 minut.

    Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy, kroimy w plastry, nacieramy solą i pieprzem. Smażymy na oleju z obydwu stron na rumiano i przekładamy do naczynia do zapiekania.

    Do miękkich grzybków dolewamy śmietankę i chwilę jeszcze gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy mięso i wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 190'. Zapiekamy ok. 10 minut.

    Polędwiczkę podałam z chrupiącą bagietką.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kurki Polędwica wieprzowa Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować