Polędwiczka wieprzowa z bobem w cieście francuskim

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Polędwiczka wieprzowa nadziana pastą z bobu i upieczona w cieście francuskim. Bardzo lubię tak przygotowaną polędwiczkę, bo jest delikatna i soczysta.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
    200g bobu
    sól
    pieprz czarny mielony
    słodka papryka mielona
    1 małe opakowanie ciasta francuskiego

    SOS:
    1 cebula
    1 łyżka mąki pszennej
    1 szklanka bulionu drobiowego
    1 szklanka śmietanki 30%
    sól
    pieprz biały
    szczypta gałki muszkatołowej
    masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Sosy

Polędwiczka wieprzowa z bobem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i niewielką ilością cukru. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i jeszcze ciepły obrać z łupinek. Rozgnieść widelcem lub zmiksować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem. W okresie zimowym można sięgnąć po mrożony bób.
  • 2. Średniej wielkości polędwiczkę oczyścić odcinając białe błonki. Ostrym i długim nożem zrobić w środku nacięcie. Dokładnie napełnić pastą z bobu. Nafaszerowaną polędwiczkę natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na godzinę.
  • 3. Na patelni rozpuścić masło i na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć polędwiczkę z każdej strony. Ciasto francuskie naciąć radełkiem i położyć na nim przestudzoną polędwiczkę. Zawinąć i położyć na blachę z papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190*C na 30min. Po upieczeniu odczekać 10min i pokroić na plastry.
  • 4. W czasie kiedy polędwiczka się piecze można przygotować sos.
    Cebulę skroić w kostkę i usmażyć na tym, co pozostało po smażeniu polędwiczki. Zeszklić i oprószyć mąką. Chwilę podsmażyć po czym wlewać po trochę bulion i śmietankę. Przyprawić i dusić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sos podać razem z polędwiczką i na przykład z ziemniakami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Ciasto francuskie Mrożonki Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować