Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

  • wyświetlono: 1584 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zawinięcie mięsa w ciasto francuskie sprawia że jest bardzo soczyste.

quchniakaroli
  • 60min

Składniki

1 polędwiczka wieprzowa ok 500g
1 opakowanie ciasta francuskiego
8 plastrów żółtego sera
2 duże cebule
0,5 żółtej papryki
2 łyżki octu balsamicznego
0,5 łyżki cukru
sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany

Sposób przygotowania przepisu:

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

  • 1. Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim.
    środa, kwietnia 02, 2014Brak komentarzy

    Jakiś czas temu robiłam kurczaka w cieście francuskim, a więc dlaczego nie spróbować z polędwiczką wieprzową. Zawinięcie mięsa w ciasto francuskie sprawia że jest bardzo soczyste. Podjęłam rękawicę i spróbowałam wyzwania.

    Niedługo zapowiada się u mnie urlop a więc przez tydzień mnie tu nie będzie, planuje zwiedzić parę miejsc ( o ile mi noga na to pozwoli;)) w doborowym towarzystwie. Pełen relaks byle przy promieniach słońca. Dziś proponuję odrobinę słońca na talerzu w towarzystwie tego mięska.

    Składniki:

    1 polędwiczka wieprzowa ok 500g
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    8 plastrów żółtego sera
    2 duże cebule
    0,5 żółtej papryki
    2 łyżki octu balsamicznego
    0,5 łyżki cukru
    sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany


    Przygotowanie:

    Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy przyprawami i odstawiamy na 2 h do lodówki. W między czasie cebulę kroimy w piórka, szklimy na patelni dodajemy ocet balsamiczny i cukier. Rozkładamy płat ciasta francuskiego na nim układamy plastry sera żółtego, czerwoną paprykę pokroją w paski i cebulę. Na środek kładziemy polędwiczkę i zawijamy ciasto: bok prawy i lewy składamy na środek ciasta - najlepiej jest włożyć ręce pod oba boki i po prostu złożyć je ku sobie aby skleiły się ze sobą, tylko nie na ,,styk", najlepiej zrobić delikatną zakładkę. Brzegi ciasta dokładnie sklejamy. Całość układamy na blasze sklejeniem do dołu. Ciasto smarujemy żółtkiem - możemy na nim zrobić dekoracje wycinając z ciasta kwiatki. .Pieczemy 10 minut w 220 stopniach a później 20-30 minut w 180 stopniach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadciasto francuskieodświętny obiadpolędwiczki w cieście francuskim

Komentarze

Podobne przepisy

image-06dlak0

Dodane przez: Aninka88

POLĘDWICZKA W MUSZTARDZIE FRANCUSKIE

pyszna propozycja obiadowa, nie...

Polędwiczka wieprzowa w sosie kurowym

Dodane przez: Joanna Kryla

Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym

Delikatne i uroczyste danie niedzielne...

Polędwica wieprzowa w cieście francuskim

Dodane przez: BMariola

Polędwica wieprzowa w cieście francuskim

Można ją podać na każdą okazję...

Polędwiczka z pieczarkami w cieście

Dodane przez: Goszka

Polędwiczka z pieczarkami w cieście

Prosta w przygotowaniu, krucha...

Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym

Dodane przez: adela7

Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym

Dla mnie super połączenie....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE