Wspaniała,soczysta polędwiczka w otoczce z cukini jest na prawdę pyszna.Polecam :)
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa średnia
Cukinia dość gruba (o długości polędwiczki)
1 i 1/2 plaster ser żółty
3 gałązki natki pietruszki
1 łyżki przyprawa do mięsa wieprzowego
oliwa do wysmarowania foli
olej do podsmażenia polędwiczki
sól,pieprz wg.uznania
folia aluminiowa
Polędwiczka w cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę myjemy i osuszamy.Następnie wcieramy w nią przyprawę do mięsa wieprzowego,sól i pieprz.Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso z każdej strony-odkładamy do wystygnięcia.
2.Następnie rozcinamy polędwiczkę wzdłuż,ale nie do końca.W miejsce rozcięcia wkładamy ser zwinięty w rulonik i gałązki natki-ściskamy mięso.
3.Cukinie myjemy i wycieramy papierem kuchennym.Wydrążamy środek za pomocą długiego noża,następnie delikatnie solimy ją wewnątrz.W otwór cukini wkładamy nafaszerowaną polędwiczkę. Na wysmarowaną oliwą folię przekładamy mięso i zawijamy dość szczelnie.
4.Rozgrzewamy piekarnik do 190*C (środkowa półka-grzanie góra dół) wkładamy pakunek i pieczemy 1 i 1/2h. Po wyciągnięciu odwijamy,kroimy w plastry (uwaga gorące !!! ) i podajemy do obiadu
Komentarze