Polędwica wołowa to bardzo delikatne mięso, wystarczy kilka minut na patelni, aby otrzymać pyszny kruchy stek, do tego połączenie buraczków z malinami w czerwonym winie i kolacja dla dwojga gotowa:)
Polędwica wołowa w czerwonym winie z buraczkami i maliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki gotujemy w wodzie z solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym, aż będą miękkie, następnie kroimy je w plasterki. Maliny myjemy i obsuszamy na papierowym ręczniczku.
2.Stek z polędwicy wołowej doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron, podlewamy czerwonym winem i czekamy, aż się zredukuje. Mięso powinno być zrumienione z wierzchu, a lekko różowe w środku.
3.Na talerzu układamy plasterki buraczków, pokrojoną w plasterki polędwicę wołową, dekorujemy malinami i polewamy sosem z czerwonego wina. Do tego kilka świeczek i pyszna, romantyczna kolacja dwa dwojga gotowa. Smacznego!
Komentarze