Pokrzywowa rolada z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrzywę zbieramy w miesjcu z dala od drogi i zanieczyszczeń, najlepiej używając rękawiczek, chociaż rezygnacja z rękawiczek może być ciekawym doświadczeniem. Jeśli uda nam się znaleźć młode pokrzywy, bierzemy je w całości, z większych roślin potrzebne nam będą tylko liście.
Pokrzywy płuczemy, sparzamy wrzątkiem i miksujemy za pomocą blendera na papkę.
2.Odzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Zmiksowaną pokrzywę łączymy z żółtkami, mąką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy dokładnie i delikatnie łączymy z ubitą pianą.
3.Blaszkę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozprowadzamy masę pokrzywową, wyrównujemy wierzch. Ciasta będzie mało i będzie tworzyło jedynie cienką warstwę.
Pieczemy około 10 minut w temp. 180 st.C.
Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z blaszki, odwracając ją do góry dnem i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia z ciasta. Następnie, jeszcze ciepłe ciasto przykrywamy świeżym arkuszem papieru i zwijamy ponownie w rulon (ciasto w środku, papier na zwenątrz). Tak zostawiamy do wystudzenia.
4.Ogórek ścieramy na tarce, solimy i po chwili dokładnie odciskamy nadmiar soku na sitku. Twarożek mieszamy z ogórkiem i koperkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5.Roladę rozwijamy, smarujemy twarożkiem i ponownie zwijamy. Całość owijamy ściśle folią spozywaczą i wkąłdamy na pół godziny do lodówki. Następnie kroimy na porcje.
Komentarze