Pokrzywowa rolada z twarożkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

W dzieciństwie była znienawidzonym zielskiem, dziś doceniana za tanie źródło witamin i minerałów. Nie ma obawy, nie parzy i oryginalnie smakuje.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - liście pokrzywy: 100 gramów
    - jaja: 2 ząbki
    - mąka pszenna razowa (płaskie łyżki): 1.5 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    TWAROżEK:
    - twaróg: 200 gramów
    - ogórek (średniej wielkości): 1 sztuka
    - koperek: 1 pęczek
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Twarożek

Pokrzywowa rolada z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrzywę zbieramy w miesjcu z dala od drogi i zanieczyszczeń, najlepiej używając rękawiczek, chociaż rezygnacja z rękawiczek może być ciekawym doświadczeniem. Jeśli uda nam się znaleźć młode pokrzywy, bierzemy je w całości, z większych roślin potrzebne nam będą tylko liście.
    Pokrzywy płuczemy, sparzamy wrzątkiem i miksujemy za pomocą blendera na papkę.
  • 2. Odzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Zmiksowaną pokrzywę łączymy z żółtkami, mąką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy dokładnie i delikatnie łączymy z ubitą pianą.
  • 3. Blaszkę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozprowadzamy masę pokrzywową, wyrównujemy wierzch. Ciasta będzie mało i będzie tworzyło jedynie cienką warstwę.
    Pieczemy około 10 minut w temp. 180 st.C.
    Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z blaszki, odwracając ją do góry dnem i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia z ciasta. Następnie, jeszcze ciepłe ciasto przykrywamy świeżym arkuszem papieru i zwijamy ponownie w rulon (ciasto w środku, papier na zwenątrz). Tak zostawiamy do wystudzenia.
  • 4. Ogórek ścieramy na tarce, solimy i po chwili dokładnie odciskamy nadmiar soku na sitku. Twarożek mieszamy z ogórkiem i koperkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Roladę rozwijamy, smarujemy twarożkiem i ponownie zwijamy. Całość owijamy ściśle folią spozywaczą i wkąłdamy na pół godziny do lodówki. Następnie kroimy na porcje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Pokrzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować