Pogrzebany łosoś z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wsypujemy brązowy cukier, sól morską oraz pieprz.
Do mieszanki dodajemy sparzoną i drobno posiekaną skórkę z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na stole rozkładamy folię spożywczą, rozkładamy na niej płaty łososia i dokładnie je nacieramy przyprawami.
Na wierzchu układamy pęczki koperku, skrapiamy całość złotym rumem i bardzo ściśle owijamy.
2.Rybę umieszczamy w dużym, płaskim naczyniu, kładziemy na niej deskę (lub naczynie żaroodporne) i dodatkowo obciążamy
słoikami i puszkami.
Łososia marynujemy przez przynajmniej 48 godzin i raz na dwanaście godzin przekładamy go, zmieniając stronę.
Po dwóch dniach odwijamy rybę, ściągamy nadmiar przypraw i bardzo ostrym nożem tniemy na cieniutkie plasterki.
Można go podawać jako samodzielną przekąskę, z sosem koperkowo - chrzanowym lub na kanapce. ;)
Komentarze