Pogrzebany łosoś z rumem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Doskonała, karnawałowa przekąska. ;)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - łosoś, filet ze skórą: 600 gramów
    - sól morska gruba: 2 łyżki
    - cukier trzcinowy nierafinowany ciemny: 2 łyżki
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 1 łyżka
    - skórka z cytryny starta: 1 sztuka
    - rum lub whisky: 50 mililitrów
    - koperek świeży-gałazka: 3 pęczki
    - czosnek-ząbki: 1 ząbek
    - folia spożywcza: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pogrzebany łosoś z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wsypujemy brązowy cukier, sól morską oraz pieprz.
    Do mieszanki dodajemy sparzoną i drobno posiekaną skórkę z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Na stole rozkładamy folię spożywczą, rozkładamy na niej płaty łososia i dokładnie je nacieramy przyprawami.

    Na wierzchu układamy pęczki koperku, skrapiamy całość złotym rumem i bardzo ściśle owijamy.
  • 2. Rybę umieszczamy w dużym, płaskim naczyniu, kładziemy na niej deskę (lub naczynie żaroodporne) i dodatkowo obciążamy
    słoikami i puszkami.

    Łososia marynujemy przez przynajmniej 48 godzin i raz na dwanaście godzin przekładamy go, zmieniając stronę.

    Po dwóch dniach odwijamy rybę, ściągamy nadmiar przypraw i bardzo ostrym nożem tniemy na cieniutkie plasterki.

    Można go podawać jako samodzielną przekąskę, z sosem koperkowo - chrzanowym lub na kanapce. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Pieprz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować