Podwójnie jabłkowe naleśniki z pigwą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna przekąska z jabłkami, która może zastąpić tradycyjne ciasto.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 kg jabłek + 2 mniejsze do ciasta

    - 2 pigwy

    - ok.100 g cukru ( wszystko zależy od słodyczy jabłek)

    - 1 szklanka mąki pszennej + 3 łyżki

    - 1 szklanka mleka

    - 1 szklanka wody gazowanej

    - 2 jajka

    - szczypta soli

    - cynamon do smaku

    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Przekąski

Podwójnie jabłkowe naleśniki z pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek ciasto. Wykonanie jest proste - jajka łączę z 50g cukru, szklanką mleka, szklanką mąki i wody gazowanej oraz szczyptą soli. Miksuję. Wychodzi gęste ciasto na mniej więcej 10 naleśników . Do tego ścieram na tarce o dużych oczkach dwa obrane jabłka i obraną pigwę. Wszystko razem mieszam i odstawiam na około 20 minut celem uwolnienia glutenu. Po tym czasie sprawdzam - jeśli ciasto jest za gęste dodaję wody/mleka , jeśli za rzadkie - mąki. Ma być konsystencja gęstej śmietany.

    Ja mam taki nawyk, że odrobinę oleju wlewam do małej miseczki i za pomocą pędzelka smaruję patelnię mniej więcej do drugi naleśnik - w ten sposób daję mniej oleju i naleśniki są mniej tłuste. Smaruję więc patelnię, nagrzewam mocno i smażę naleśniki.

    Jabłka pozostałe obieram i kroję w kosteczkę. Wsypuję do naczynia i zaczynam prażyć. Jeśli jabłka są kwaskowate dodaję cukier. Obowiązkowo też posypuję cynamonem. Kiedy jabłka zgęstnieją i zmiekną nakładam na naleśnik porcję i zwijam w rulonik. Podaję. Jeśli jabłka są za mało soczyste można dodać na spód odrobinę wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować