W domu wszyscy przepadamy za naleśnikami w każdej postaci. Teraz jest wysyp pysznych, soczystych i słodkich truskawek więc nie mogło zabraknąć naleśników z tymi owocami.
Składniki:
Na ciasto:
2 jajka
2 łyżki cukru
10 łyżek mąki
0,5 l mleka
1 łyżka oliwy
szczypta soli
Nadzienie:
ok 0,6 kg truskawek
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka wody
2 łyżeczki żelatyny
Naleśniki podwójnie truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka, cukier, mleko, szczyptę soli oraz oliwę połączyć. Do masy wsypać przesianą mąkę i dobrze zmiksować. Pozostawić na ok 15 min aby mąka napęczniała, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Z ciasta smażyć cienkie naleśniki, na złoty kolor.
2.Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka włożyć truskawki wsypać cukier waniliowy oraz łyżeczkę wody, gotować aż truskawki puszczą sok i zaczną się rozpadać. W minimalnej ilości wody rozpuścić żelatynę i dodać do truskawek, wymieszać. Pozostawić aż troszkę przestygnie.
3.Na naleśniki nakładać nadzienie, składać w koperty.
4.Mus: Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Do blendera włożyć truskawki, wsypać cukier i zmiksować na gładką masę.
5.Naleśniki polać musem truskawkowym i przyozdobić keksami bitej śmietany. Smacznego!
Komentarze