Naleśniki podwójnie truskawkowe

5 (167 ocen)

W domu wszyscy przepadamy za naleśnikami w każdej postaci. Teraz jest wysyp pysznych, soczystych i słodkich truskawek więc nie mogło zabraknąć naleśników z tymi owocami.

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    10 łyżek mąki
    0,5 l mleka
    1 łyżka oliwy
    szczypta soli

    Nadzienie:
    ok 0,6 kg truskawek
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka wody
    2 łyżeczki żelatyny

    Mus:
    ok.0,3 kg truskawek
    2 łyżki cukru

    Do ozdoby:
    bita śmietana
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Musy Naleśniki

Naleśniki podwójnie truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie naleśników 1. Jajka, cukier, mleko, szczyptę soli oraz oliwę połączyć. Do masy wsypać przesianą mąkę i dobrze zmiksować. Pozostawić na ok 15 min aby mąka napęczniała, ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Z ciasta smażyć cienkie naleśniki, na złoty kolor.
  • Przygotowanie nadzienia 2. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka włożyć truskawki wsypać cukier waniliowy oraz łyżeczkę wody, gotować aż truskawki puszczą sok i zaczną się rozpadać. W minimalnej ilości wody rozpuścić żelatynę i dodać do truskawek, wymieszać. Pozostawić aż troszkę przestygnie.
  • Smarowanie naleśników nadzieniem 3. Na naleśniki nakładać nadzienie, składać w koperty.
  • Gotowe danie
4. Mus: Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Do blendera włożyć truskawki, wsypać cukier i zmiksować na gładką masę.
  • Smacznego! 5. Naleśniki polać musem truskawkowym i przyozdobić keksami bitej śmietany. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować