Podwójnie jabłkowe naleśniki orkiszowe

0 (0 ocen)

  • 35 min

Naleśniki z mąki orkiszowej, smaczne i pożywne z podwójym nadzeniem jabłkowym. W środku maja nadzenie ze smazonych jabłek , natomiast na wierzchu smaku dodaja im kawałki prażonych jabłek z sokiem klonowym.Pysze , orginalne i sycące!!!!Polecam.

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto nalesnikowe:

    50 g mąki orkiszowej drobnej
    szczypta soli
    1 łyżka cukru trzcinowego
    cynamon
    1 jajko
    150 ml mleka
    15 g roztopionego masła

    2.Nadzenie jabłkowe:
    4-5 jabłek,
    cukier waniliowy,
    1\2 łyzeczki cynamonu

    3.Na wierzch
    2 jabłka ,
    łyżka masła
    2 łyzeczki syropu klonowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Podwójnie jabłkowe naleśniki orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Nalęśniki:
    Mąkę wsypać do miski, dodać sól, cukier i cynamon . Dodać jajka stoniowo dadawac mleko oraz roztopione masło i zmiksować na gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
    Rozgrzać dobrze małą patelnię i wylewac porcje ciasta , smażyć do zrumienienia z obu stron.

    2. Jabłka obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka i gotowac wraz z 2-3 łyzkami wody. Gdy owoce będą miękkie dodać cukier, cynamon i zmiksować. Usmażone naleśniki posmarować musem z jabłek i zwijac w trójkaty.

    3. Jabłka pokroic w drobna kostkę, i podsmazyc na niewielkiej ilosci masła. Na koniec wymieszac z syropem klonowym.


    4. Na nalesniki z farszem wyłożyć na wierz podsmażone kawałki jabłek. Podawać ciepłe. Smacznego.

Porady

-naleśniki smazyłam w patelni o śr.20 cm. -wyszło 9 nalesniczków. czas podany bez odstawienia ciasta do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować