Orkiszowe naleśniki

4.5 (158 ocen)

  • 30 min

Ostatnio mogłabym jeść same naleśniki z dżemami z sezonowych owoców. Tym razem zapraszam na pożywną, słodką wersję orkiszową :) Naleśniki oczywiście z dodatkiem maślanki, która nadaje im delikatności i puszystości. Mąka orkiszowa sprawia, że naleśniki nabierają bardziej wyrazistego smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki orkiszowej (użyłam typu 700)
    - 1 szklanka maślanki naturalnej
    - 1 szklanka mleka
    - 3 jajka
    - 3 łyżki oleju rzepakowego
    - 3 łyżki cukru pudru
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Orkiszowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce łączymy mleko, olej rzepakowy, maślankę i jajka, a następnie dodajemy mąkę orkiszową, cukier puder i sól do smaku. Całość miksujemy dla dobrego połączenia składników, a także odpowiedniego napowietrzenia ciasta.

    Porcje ciasta nakładamy na dobrze rozgrzaną patelnię naleśnikową, którą smarujemy delikatnie olejem* i smażymy naleśniki z obu stron na delikatnie złoty kolor**. Życzę smacznego! :)

Porady

* Patelnię warto posmarować olejem przez każdą partią smażenia, gdyż naleśniki z mąki orkiszowej lubią odrobinę przywierać. Olej rozwiąże problem :D ** Naleśnik obracamy w momencie, gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Dla ułatwienia smażenia możemy użyć dwóch patelni :D

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować