Każdy z nas kiedyś miał początki w kuchni, a zadaniem doświadczonych jest dzielenie się informacjami jak prawidłowo przyrządzać dania.
10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
wersja podstawowa duża ilość
-3 szklanki mąki orkiszowej (im większy typ tym lepiej)
-2 jaja
-1 szklanka mleka
-ok. 2 szklanki wody zimnej przegotowanej/mineralnej
-szczypta soli
-2 łyżki oleju
wersja na ok. 8 naleśników (bez laktozy)
-1 szklanka mąki orkiszowej (im większy typ tym lepiej)
-1 jajo
-ok. szklanki wody zimnej przegotowanej/mineralnej
-szczypta soli
-1 łyżka oleju
Naleśniki orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jaja i miksujemy. Następnie dolewamy (mleko), olej, szczyptę soli, stopniowo wodę i miksujemy do powstania lejącej się konsystencji. W razie potrzeby dodawać więcej wody. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu smażymy naleśniki po ok 2 min na jedną stronę.
Przy mniejszej wersji można wszystko mieszać energicznie ręcznie bez potrzeby użycia miksera czy blendera.
Komentarze