NALEŚNIKI ORKISZOWE

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Każdy z nas kiedyś miał początki w kuchni, a zadaniem doświadczonych jest dzielenie się informacjami jak prawidłowo przyrządzać dania.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • wersja podstawowa duża ilość
    -3 szklanki mąki orkiszowej (im większy typ tym lepiej)
    -2 jaja
    -1 szklanka mleka
    -ok. 2 szklanki wody zimnej przegotowanej/mineralnej
    -szczypta soli
    -2 łyżki oleju

    wersja na ok. 8 naleśników (bez laktozy)
    -1 szklanka mąki orkiszowej (im większy typ tym lepiej)
    -1 jajo
    -ok. szklanki wody zimnej przegotowanej/mineralnej
    -szczypta soli
    -1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jaja i miksujemy. Następnie dolewamy (mleko), olej, szczyptę soli, stopniowo wodę i miksujemy do powstania lejącej się konsystencji. W razie potrzeby dodawać więcej wody. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu smażymy naleśniki po ok 2 min na jedną stronę.
    Przy mniejszej wersji można wszystko mieszać energicznie ręcznie bez potrzeby użycia miksera czy blendera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orkisz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować