Poduszeczki porzeczkowe z lukrem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste poduszeczki z nadzieniem z czerwonej porzeczki zostały dodatkowo udekorowane lukrem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    - 2 szklanki mąki tortowej

    - 25 dag margaryny

    - 1 jajko

    - 0,5 szklanki śmietany 12 %

    nadzienie:

    - 1 szklanka czerwonej porzeczki

    lukier:

    - 1 białko

    - około 1 szklanka cukru pudru

    - różowy barwnik spożywczy

    dodatkowo:

    - kilka gałązek czerwonej porzeczki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Poduszeczki porzeczkowe z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. . Ciasto:Margarynę rozcieramy opuszkami palców z mąką. Dodajemy śmietanę i jajko. Zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy na około godzinę do lodówki. Ciasto wałkujemy i za pomocą noża wycinamy prostokąty. Nakładamy porzeczki na jeden prostokąt, drugim przykrywamy i widelcem wokół robimy wzorek aby ciasto się połączyło. Pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone odkładamy do ostygnięcia.
  • 2. Lukier: Białka ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo). Lukier powinien być troszkę gęsty. Dodajemy barwnik i miksujemy.
  • 3. Dekoracja: Poduszeczki dekorujemy lukrem i gałązkami czerwonej porzeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Porzeczki Owoce Cukier

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować