Poduszeczki porzeczkowe z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.. Ciasto:Margarynę rozcieramy opuszkami palców z mąką. Dodajemy śmietanę i jajko. Zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy na około godzinę do lodówki. Ciasto wałkujemy i za pomocą noża wycinamy prostokąty. Nakładamy porzeczki na jeden prostokąt, drugim przykrywamy i widelcem wokół robimy wzorek aby ciasto się połączyło. Pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone odkładamy do ostygnięcia.
2.Lukier: Białka ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo). Lukier powinien być troszkę gęsty. Dodajemy barwnik i miksujemy.
3.Dekoracja: Poduszeczki dekorujemy lukrem i gałązkami czerwonej porzeczki.
Komentarze