Puszyste ciasto porzeczkowe

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem czerwonej porzeczki na którą jest aktualnie sezon.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • okrągłą formę do pieczenia 26 cm
    papier do pieczenia

    ciasto:

    5 jajek klasa „M”
    1,5 szklanki cukru
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 kostkę masła 200g
    1 szklankę wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

    250g czerwonej porzeczki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    dekoracja:

    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Puszyste ciasto porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wykładamy papierem do pieczenia zarówno brzegi jak i spód formy. Oddzielić białka od żółtek. Kostkę masła rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Białka ubijać z cukrem, a gdy piana będzie lśniąca to stopniowo dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Następnie do masy delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wsypujemy saszetkę budyniu i dalej mieszamy. Kolejno dodajemy porcjami wodę oraz roztopione masło i dokładnie mieszamy tylko do momentu połączenia się składników w całość. Na koniec dodajemy umyte i pozbawione ogonka porzeczki wymieszane z mąką ziemniaczaną przemieszać razem i wylać je do przygotowanej wcześniej formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 – 60 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy ciasto na kratkę a gdy przestygnie to wierzch oprószamy cukrem pudrem.

Porady

do jego wykonania możemy użyć dowolne sezonowe owoce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować