Puszyste ciasto porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę wykładamy papierem do pieczenia zarówno brzegi jak i spód formy. Oddzielić białka od żółtek. Kostkę masła rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Białka ubijać z cukrem, a gdy piana będzie lśniąca to stopniowo dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Następnie do masy delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wsypujemy saszetkę budyniu i dalej mieszamy. Kolejno dodajemy porcjami wodę oraz roztopione masło i dokładnie mieszamy tylko do momentu połączenia się składników w całość. Na koniec dodajemy umyte i pozbawione ogonka porzeczki wymieszane z mąką ziemniaczaną przemieszać razem i wylać je do przygotowanej wcześniej formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 – 60 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy ciasto na kratkę a gdy przestygnie to wierzch oprószamy cukrem pudrem.
Porady
do jego wykonania możemy użyć dowolne sezonowe owoce
Komentarze