Przepis ukradłam mojej Mamie - chociaż pewnie i tak nie smakowało to jak w jej wykonaniu to i tak mam nadzieję, że Wam się spodoba
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
podudzia z kurczaka (ilość w zależności od ilości osób - u mnie 10 szt.)
połowa papryki czerwonej
połowa papryki zielonej
5-6 większych borowików
1 cebula
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
Podudzia z kurczaka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę do mięsa i je nacieramy. Marynata to połączenie przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, przyprawy do kurczaka oleju oraz soli.
2.Na drugi dzień przygotowujemy już ostatecznie nasze mięsko.
W naczyniu żaroodpornym układamy podudzia, pokrojoną w kostkę paprykę zieloną, paprykę czerwoną, cebulę oraz borowiki. Ważne jest, aby nie dodawać już żadnego tłuszczu.
3.Wkładamy do piekarnika na 2 h.
Ja początkowo piekłam w temperaturze 150 stopni. Po 90 min temperaturę zwiększyłam na 180 stopni.
Komentarze