Podudzia z kurczaka z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis ukradłam mojej Mamie - chociaż pewnie i tak nie smakowało to jak w jej wykonaniu to i tak mam nadzieję, że Wam się spodoba

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • podudzia z kurczaka (ilość w zależności od ilości osób - u mnie 10 szt.)
    połowa papryki czerwonej
    połowa papryki zielonej
    5-6 większych borowików
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    3 ząbki czosnku
    przyprawa do kurczaka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Podudzia z kurczaka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę do mięsa i je nacieramy. Marynata to połączenie przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, przyprawy do kurczaka oleju oraz soli.
  • 2. Na drugi dzień przygotowujemy już ostatecznie nasze mięsko.
    W naczyniu żaroodpornym układamy podudzia, pokrojoną w kostkę paprykę zieloną, paprykę czerwoną, cebulę oraz borowiki. Ważne jest, aby nie dodawać już żadnego tłuszczu.
  • 3. Wkładamy do piekarnika na 2 h.
    Ja początkowo piekłam w temperaturze 150 stopni. Po 90 min temperaturę zwiększyłam na 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować