Pleśniak z bezą

  • wyświetlono: 6564 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Stary przepis mojej mamy minimalnie zmodyfikowałam w trakcie robienia ciasta. Wierzchu nie posypałam kruchym ciastem dzięki czemu piana z białek nie opadła, a powstała piękna bezowa skorupka.

viki2903
  • 200min

Składniki

4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
250 g masła
1,5 łyżki śmietany
3 łyżeczki kakao lub karobu (dodając karob nie dajemy cukru)

do przełożenia:
1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki
1 garść żurawiny i rodzynek

beza:
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pleśniak z bezą

  • image-1fslvqm1. Z mąki, cukrów, proszku do pieczenia, żółtek, śmietany i masła zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao lub karob i zagniatamy ponownie.
    Ciasta (2 jasne i 1 ciemne) odkładamy do zamrażalnika na około godzinę.(ja zrobiłam ciasto wieczorem i odłożyłam do lodówki na całą noc).

    Pierwszą część zmrożonego jasnego ciast ścieramy na tarce o dużych oczka i wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • image-0xpcg712. Na cieście rozprowadzamy dżemy porzeczkowy.

    Warstwę dżemu przykrywamy startym na tarce ciastem ciemnym, które następnie posypujemy żurawiną i rodzynkami.

    Na koniec układamy startą 2 część jasnego ciasta.

    Wkładamy formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45-50 minut.
  • image-1qprjfj3. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni.
    Ciasto wyjmujemy, nakładamy na nie ubitą na sztywno pianę z białek, cukru i soku z cytryny.

    Wstawiamy ponownie do piekarnika.

    Zapiekamy około 10-15 minut. Kiedy wierzch piany zacznie się zarumieniać ponownie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 100 stopni, a drzwiczki piekarnika lekko uchylamy. Tak suszymy bezę przez około 1,5 godziny.

    Ciasto studzimy nie wyjmując go z formy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaCiastobezaDeserna słodkokuchnia polskaPleśniakciasto z beząz dawnych lat
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kokosowy pleśniak z porzeczkami

Dodane przez: mysza75

Kokosowy pleśniak z porzeczkami

Pleśniak robiła moja babcia i mama....

ciasto

Dodane przez: maalikaa

Pleśniak

Pleśniak to pyszne ciasto, bardzo...

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Dodane przez: ewaeu

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche...

image-0e3s7rb

Dodane przez: xamelka1

Pleśniak z malinami

Pleśniaka bardzo lubię a to z tego...

Pleśniak

Dodane przez: Ola1984

Pleśniak

Jedno z moich ulubionych ciast....

Szarlotka z bezą

Dodane przez: anjaa

Szarlotka z bezą

W naszym ogródku rozpoczął się...