Pleśniak z bezą

4.48 (166 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Stary przepis mojej mamy minimalnie zmodyfikowałam w trakcie robienia ciasta. Wierzchu nie posypałam kruchym ciastem dzięki czemu piana z białek nie opadła, a powstała piękna bezowa skorupka.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    1/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 żółtek
    250 g masła
    1,5 łyżki śmietany
    3 łyżeczki kakao lub karobu (dodając karob nie dajemy cukru)

    do przełożenia:
    1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki
    1 garść żurawiny i rodzynek

    beza:
    5 białek
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Desery Beza

Pleśniak z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fslvqm 1. Z mąki, cukrów, proszku do pieczenia, żółtek, śmietany i masła zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao lub karob i zagniatamy ponownie.
    Ciasta (2 jasne i 1 ciemne) odkładamy do zamrażalnika na około godzinę.(ja zrobiłam ciasto wieczorem i odłożyłam do lodówki na całą noc).

    Pierwszą część zmrożonego jasnego ciast ścieramy na tarce o dużych oczka i wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • image-0xpcg71 2. Na cieście rozprowadzamy dżemy porzeczkowy.

    Warstwę dżemu przykrywamy startym na tarce ciastem ciemnym, które następnie posypujemy żurawiną i rodzynkami.

    Na koniec układamy startą 2 część jasnego ciasta.

    Wkładamy formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45-50 minut.
  • image-1qprjfj 3. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni.
    Ciasto wyjmujemy, nakładamy na nie ubitą na sztywno pianę z białek, cukru i soku z cytryny.

    Wstawiamy ponownie do piekarnika.

    Zapiekamy około 10-15 minut. Kiedy wierzch piany zacznie się zarumieniać ponownie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 100 stopni, a drzwiczki piekarnika lekko uchylamy. Tak suszymy bezę przez około 1,5 godziny.

    Ciasto studzimy nie wyjmując go z formy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować